Lise öğrencilerinde dijital bağımlılık ve beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital addiction and five factor personality traits in high school students
- Tez No: 960985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN HANIMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, dijital bağımlılık, beş faktör kişilik özellikleri, High School Students, Digital Addiction, Five-Factor Personality Traits
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmayla lise öğrencilerinde Dijital Bağımlıklık Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeğinden faydalanarak toplanan veriler ışığında ikisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Dijital bağımlılık ile beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkide araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formunda bulunan yaş, cinsiyet, sınıf, anne-baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı, dijital aletlerde geçirdikleri süre ve dijital aletleri kullanım amacına yönelik önemli tespitlerde bulunulmuştur. Bu araştırmanın örneklem grubunu Adana ili Yüreğir ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi bir Anadolu lisesinde öğrenim gören, okul başarı puanı ve türü dikkate alınmaksızın seçilmiş 301 (194 kadın, 107 erkek) öğrenciden oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak 10 sorudan oluşan Ergenler ve Gençler için Dijital Bağımlılık Ölçeği, 50 sorudan oluşan Beş Faktör Kişilik Envanteri ile araştırmacı tarafından oluşturulmuş Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS 25.00 programı kullanılmış, Büyük Beş-50 Kişilik Testi Ölçeği ve alt boyutları ölçeğini kullanarak ergenler ve gençler için dijital bağımlılık ölçeği değişkenini yordamak amacıyla tek yönlü birçok değişkenli varyans analizi T- testi ve ANOVA istatiksel programla analiz edilmiştir. Bu analizlerde betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) ve parametrik testler uygulanmıştır. Ergenler ve Gençler için Dijital Bağımlılık Ölçeği Güvenirlik Analizi sonucunda, güvenirlik katsayısı, 838 olarak tespit edilmiştir. Bu oran ölçeğin güvenilir olduğunu göstermektedir. Büyük Beş-50 Kişilik Testi Türkçe Ölçeği Güvenirlik Analizi sonucunda, güvenirlik katsayısı, 717 olarak tespit edilmiştir. Bu oran Beş faktör kişilik ölçeğinin güvenilir olduğunu göstermektedir. Çalışmanın sonucunda dijital bağımlılık ile beş faktör kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Konuyla ilgili görüşler bildirilmiş, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the two in light of the data collected using the Digital Addiction Scale and the Five-Factor Personality Scale in high school students. In addition, important findings were made regarding the relationship between digital addiction and five-factor personality traits in terms of age, gender, grade, parental education level, number of siblings, time spent on digital devices and the purpose of using digital devices in the personal information form created by the researcher. The sample group of this study consists of 301 students (194 female, 107 male) who study at an official Anatolian high school affiliated to the Ministry of National Education in the Yüreğir district of Adana province, selected without considering their school success score and type. The Digital Addiction Scale for Adolescents and Young People consisting of 10 questions, the Five-Factor Personality Inventory consisting of 50 questions and the Personal Information Form created by the researcher were used as data collection tools. The collected data was analyzed using the SPSS 25.00 program, using the Big Five-50 Personality Test Scale and its sub-dimensions scale, using a one-way multivariate analysis of variance T-test and ANOVA statistical program to predict the digital addiction scale variable for adolescents and young people. Descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum, maximum) and parametric tests were applied in these analyses. As a result of the Digital Addiction Scale for Adolescents and Young People Reliability Analysis, the reliability coefficient was determined as, 838. This rate shows that the scale is reliable. As a result of the Big Five-50 Personality Test Turkish Scale Reliability Analysis, the reliability coefficient was determined as , 717. This rate shows that the Five-factor personality scale is reliable. As a result of the study, it was determined that there was a significant relationship between digital addiction and five-factor personality traits. Opinions on the subject were expressed and suggestions were made.