Adıyaman yöresinde doğal yayılış gösteren Rheum ribes L. bitki türünün bazı biyolojik uygulamalarının araştırılması
Investigation of some biological applications of Rheum ribes L. plant species with natural distribution in the region of Adıyaman
  1. Tez No: 960999
  2. Yazar: ZUHAL ECEOVA DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YILDIZTEKİN, DOÇ. DR. MEHMET FIRAT BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Antimikrobiyal aktivite, LC-MS/MS, Sitotoksite, Rheum, Antioxidant activity, Antimicrobial activity, LC-MS/MS, Cytotoxicity, Rheum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Adıyaman ilinde doğal olarak yayılış gösteren Polygonaceae familyasına ait Rheum cinsinden Rheum ribes L. türünün gövde kısmından metanol ekstraktı elde edilerek, antioksidan aktivite, antimikrobiyal etki ve sitotoksisite analizleri gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Ekstraktın antioksidan aktivitesi DPPH, ABTS, CUPRAC, β-Karoten/Linoleik asit ve metal şelatlama aktivite yöntemleriyle tayin edilmiştir. Bununla birlikte toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları da Folin-Ciocalteu ve alüminyum klorür reaktifleri kullanılarak belirlenmiştir. Toplam fenolik madde 4,65±0,36 mg GAE/g, toplam flavonoid madde ise 0.049±0.004 mg QE/g olarak bulunmuştur. Rheum ribes özütünün fitokimyasal içeriği LC-MS/MS ile tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, bitki özütünün biyoaktif bileşenlerinin çoğunluğunu hesperidin (32715.94 μg/mL) bileşiği oluştururken, rutin ve gallik asit de önemli miktarda bulunan bileşiklerdir. Tespit edilen bu terapötik bileşikler, özütün değeri açısından büyük öneme sahiptir. Özüt, antibakteriyel aktivite açısından değerlendirildiğinde ise çalışmada kullanılan gram (+) (S. aureus, B. subtilis) ve gram (-) (E. coli, P. aeruginosa) bakterilerinin MİK değerleri antibiyotiklerden daha düşük bulunmuştur. En güçlü etki S. aureus üzerinde (1.95 mg/mL) gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, antifungal aktivite (C. albicans: 0.98 mg/mL) testinde de yüksek inhibisyon değeri elde edilmiştir. Sitotoksite analizi, MTT yöntemi ile bir sağlıklı hücre (RPE-1) ve üç kanserli hücre (HT-29, A549 ve HeLa) üzerinde gerçekleştirilmiştir. 24 ve 48 saatlik süre boyunca özütün etkileri incelenmiş ve 48 saatte HT-29 ve A549 hücrelerinde sitotoksik etki gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, Rheum ribes türünün metanollü gövde özütüne ilişkin yapılan antioksidan, antimikrobiyal, sitotoksik ve fitokimyasal içerik test sonuçlarının birbirini destekleyen bulgular sunduğunu görülmektedir. Bu sonuçlar, bitkinin farmakolojik çalışmalar için potansiyel bir aday olduğunu ve daha ayrıntılı araştırmalarla ilaç endüstrisinde değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
A pure methanol extract was obtained from the stem of Rheum ribes L. species of the genus Rheum belonging to the Polygonaceae family, which is naturally distributed in Adıyaman province, and antioxidant activity, antimicrobial effect and cytotoxicity analyses were performed and the results obtained were evaluated by comparing with each other. The antioxidant activity of the extract was determined by DPPH, ABTS, CUPRAC, β-Carotene/Linoleic acid and metal chelating activity methods. In addition, total phenolic and flavonoid contents were determined by Folin-Ciocalteu and aluminium chloride reagents. Total phenolic matter was found to be 4.65±0.36 mg GAE/g and total flavonoid matter was found to be 0.049±0.004 mg QE/g. Phytochemical content of Rheum ribes extract was determined by LC-MS/MS. According to the data obtained, hesperidin compound constitutes the majority of the bioactive components of the plant extract, while rutin and gallic acid are also found in significant amounts. These identified therapeutic compounds are of great importance in terms of the value of the extract. When the extract was evaluated in terms of antibacterial activity, MIC values of gram (+) (S. aureus, B. subtilis) and gram (-) (E. coli, P. aeruginosa) bacteria used in the study were found to be lower than antibiotics. The strongest effect was observed on S. aureus (1.95 mg/mL). Similarly, high inhibition values were obtained in the antifungal activity test (C. albicans: 0.98 mg/mL). Cytotoxicity analysis was carried out on one healthy cell (RPE-1) and three cancerous cells (HT-29, A549 and HeLa) by MTT method. At 24 and 48 hours, the effects of the extract were analysed and cytotoxic effect was observed in HT-29 and A549 cells at 48 hours. In conclusion, the results of the antioxidant, antimicrobial, cytotoxic and phytochemical content tests on the methanol stem extract of Rheum ribes species show that the results of the tests support each other. These results suggest that the plant is a potential candidate for pharmacological studies and can be evaluated in the pharmaceutical industry with more detailed research.