COVİD-19 küresel ekonomik krizinin otomotiv talebi üzerindeki etkileri Türkiye örneği
The effects of the COVID-19 global economic crisis on automotive demand: The Turkish case
  1. Tez No: 961010
  2. Yazar: REYHAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Otomotiv Sektörü, Talep, ARDL Bütünleşme, Pandemic, Automotive Sector, Demand, ARDL Cointegration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma Covid-19 Küresel ekonomik krizinin otomotiv talebi üzerindeki etkilerini makroekonomik göstergelerle ekonometrik analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada iki adet model kullanılmıştır. Modellerde sektördeki arzı temsilen binek otomobil satışları ve hafif ticari araç satışları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veri seti 2009Q4-2024Q4 arası 61 çeyreklik dönemi içermektedir. Modellerde talep etkisinin ölçülmesi için binek otomobil üretim, hafif ticari araç üretim, brent petrol fiyatı, otomobil tüketici fiyat endeksi, Euro-Dolar paritesi, reel gayri safi yurtiçi hasıla, tüketici güven endeksi, taşıt kredisi faiz oranı ve Covid-19 krizini temsil eden pandemi kukla değişkeni kullanılmıştır. Çalışmada satışlarının makro ekonomik değişkenler ile ilişkisini tespit etmek amacıyla ARDL sınır testi kullanılmıştır. İlk olarak değişkenlerin durağanlık sınamaları için Dickey ve Fuller (ADF) ve yapısal kırılmalı (Breakpoint) birim kök testi kullanılmıştır. Kök testi sonuçlarına göre hafif ticari araç satışları, hafif ticari araç üretimi, binek otomobil satışları, parite, tüketici güven endeksi ve pandemi değişkenlerinin düzeyde durağan olduğu brent petrol, tüketici güven endeksi, binek otomobil üretim, reel gayri safi yurtiçi hasıla, ve taşıt kredisi faiz oranı değişkenlerinin birim köke sahip olduğu birinci farklarının ise durağan olduğu tespit edilmiştir. Seriler arasındaki eşbütünleşme ilişkisini tespit etmek amacıyla ARDL sınır testi kullanılmıştır. Kısa ve uzun dönem katsayı sonuçlarına göre; Petrol fiyatları, otomobil üretimi, tüketici fiyat endeksi, gayri safi yurtiçi hasıla, tüketici güven endeksi ve pandemi değişkenlerinin binek otomobil satışlarını arttırdığı, parite ve faiz oranlarında yaşanan artışların satışları azalttığı sonucuna varılmış. Petrol fiyatları, hafif ticari araç üretimi, tüketici fiyat endeksi, parite, ve pandemi de yaşanan artışların hafif ticari araç talebini azalttığı, gayri safi yurtiçi hasılada yaşanan artışların ise talebi arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgularla değişkenler arasındaki ilişkilere yönelik çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of the Covid-19 Global Economic Crisis on automotive demand with macroeconomic indicators using econometric methods. Two models were used in the study. Passenger car sales and light commercial vehicle sales were used as representatives of supply in the sector in the models. The dataset used in the study includes 61 quarters between 2009Q4-2024Q4. In order to measure the demand effect in the models, passenger car production, light commercial vehicle production, brent oil price, automobile consumer price index, Euro-Dollar parity, real gross domestic product, consumer confidence index, vehicle loan interest rate and pandemic dummy variable representing the Covid-19 crisis were used. In the study, ARDL bounds test was used to determine the relationship between sales and macroeconomic variables. First, Dickey and Fuller (ADF) and structural break (Breakpoint) unit root test were used for stationarity tests of variables. According to the root test results, it was determined that light commercial vehicle sales, light commercial vehicle production, passenger car sales, parity, consumer confidence index and pandemic variables were stationary at the level, brent oil, consumer confidence index, passenger car production, real gross domestic product, and vehicle loan interest rate variables had a unit root and their first differences were stationary. ARDL bounds test was used to determine the cointegration relationship between the series. According to the short and long term coefficient results; It was concluded that oil prices, automobile production, consumer price index, gross domestic product, consumer confidence index and pandemic variables increased passenger car sales, while increases in parity and interest rates decreased sales. It was concluded that increases in oil prices, light commercial vehicle production, consumer price index, parity and pandemic decreased light commercial vehicle demand, while increases in gross domestic product increased demand. Inferences were made regarding the relationships between the variables with the findings obtained in the study.