Üniversite öğrencilerinin dijital yeterlilik düzeylerinin incelenmesi (spor bilimleri fakültesi örneği)
Examination of digital competence levels of university students (sports sciences faculty example)
- Tez No: 961067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS SİNAN BİRİCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dijital çağ, dijital yeterlilik, spor bilimleri, Digital age, digital competence, sports sciences
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültelerinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin dijital yeterlilik seviyelerini tespit etmek ve bu yeterliliklerin cinsiyet, yaş, sınıf seviyesi, bölüm, günlük dijital teknoloji kullanım süresi ve internet erişimi gibi demografik faktörler açısından önemli bir farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Yöntem: Araştırma 218 erkek (x̄=22,18±3,21), 213 kadın (x̄=21,37±3,05) olmak üzere toplam 431 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Üniversite Öğrencileri Dijital Yeterlikler Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. SPSS 22.0 programıyla analiz edilen verilerde, Bağımsız Örneklem T-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Anlamlı farklılıkların olduğu durumlarda Tukey testi kullanılmıştır Bulgular:Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre dijital yeterlilik düzeylerinin karşılaştırılmasında; erkek katılımcıların dijital yeterlilik düzeylerinin kadın katılımcılara göre daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Dijital yeterlilik düzeylerinin karşılaştırılmasında; dijital içerik geliştirme alt boyutunda anlamlı bir fark bulunmuş ve erkek öğrencilerin lehine sonuçlar elde edilmiştir. Bilgi ve veri okuryazarlığı, iletişim, üniversitenin sanal araçları ve sosyal iletişimi ve problem çözme alt boyutlarında herhangi bir anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Yine, yaş değişkenine göre bilgi veri okuryazarlığı, iletişim, üniversitenin sanal araçları ve sosyal iletişimi, problem çözme alt boyutlarında anlamlı farklılığa rastlanırken; dijital içerik geliştirme alt boyutunda anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. 25 yaş ve üzeri katılımcıların diğer yaş gruplarına göre dijital yeterlilik düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonucunda, üniversite öğrencilerinin dijital yeterlilik düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle yaş, sınıf düzeyi, bölüm ve dijital teknoloji kullanım süresi gibi değişkenler dijital yeterlilik üzerinde etkili olmuştur. Araştırmanın genelinde öğrencilerin dijital yeterlilik düzeylerinin orta seviyede olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the digital competence levels of university students studying at the Faculty of Sport Sciences and to investigate whether these competences show a significant difference in terms of demographic factors such as gender, age, class level, department, daily digital technology use time and internet access. Method: The study was conducted with a total of 431 students, 218 male (x̄=22.18±3.21), 213 female (x̄=21.37±3.05). Data were collected using the Personal Information Form and the University Students Digital Competencies Scale. Independent Sample T-test and One-Way Analysis of Variance were applied to the data analyzed with the SPSS 22.0 program. In cases of significant differences, the Tukey test was used. Findings: In the comparison of digital proficiency levels of the participants according to the gender variable; it was determined that the digital proficiency levels of male participants were higher than those of female participants. In the comparison of digital proficiency levels; a significant difference was found in the digital content development sub-dimension and results were obtained in favor of male students. No significant difference was found in the information and data literacy, communication, university virtual tools and social communication and problem solving sub-dimensions. Again, while a significant difference was found in the sub-dimensions of information data literacy, communication, university virtual tools and social communication, and problem solving according to the age variable, no significant difference was found in the sub-dimension of digital content development. It was determined that participants aged 25 and over had higher digital competence levels than other age groups. Result: The results of the study revealed that the digital proficiency levels of university students showed significant differences according to various demographic variables. In particular, variables such as age, grade level, department and duration of digital technology use had an impact on digital proficiency. The study found that the digital proficiency levels of students were at a moderate level in general.