Cerrahi branş hekimlerinin lokal anestezik sistemik toksisitesi ile ilgili bilgilendirme formu öncesi ve sonrası farkındalık bilgi düzeylerinin karşılaştırılması
A comparison of awareness and knowledge levels among surgical branch physicians regarding local anesthetic systemic toxicity before and after an informational brochure
  1. Tez No: 961142
  2. Yazar: SEMA IŞIKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR EKEMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal anestezik, Lokal anestezik sistemik toksisitesi, LAST, Local anesthetic, Local anesthetic systemic toxicity, LAST
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Işıker, S. Cerrahi branş hekimlerinin lokal anestezik sistemik toksisitesi ile ilgili bilgilendirme formu öncesi ve sonrası farkındalık ve bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Çalışmamız bir anket çalışması olup, cerrahi branş hekimlerinin lokal anestezik sistemik toksisitesi (LAST) konusundaki farkındalık ve bilgi düzeylerini değerlendirmek ve hazırlanan bilgilendirme broşürünün bu düzeylere etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız, etik kurul onayını takiben çok merkezli olarak çevrimiçi bir anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Cerrahi branşlarda görev yapan asistan, uzman ve öğretim görevlisi toplam 90 hekim çalışmaya dahil edilmiş ve bilgilendirilmiş onamları alınmıştır. Çalışmamız iki aşamalı bir anket uygulaması şeklinde planlanmıştır. İlk anketi tamamlayan katılımcılara LAST hakkında bir bilgilendirme broşürü sunulmuş ve 72 saat sonra ikinci anket uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, bilgilendirme broşürünün cerrahi branş hekimlerinin LAST'ın prodromal bulguları, nörolojik ve kardiyak belirtileri, risk faktörleri ve tedavi protokolü hakkındaki bilgi düzeylerini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Katılımcıların kendi beyanları da bilgilendirme materyalinin bilgi düzeylerini artırdığını doğrulamıştır. Bilgilendirme öncesinde hekimlerin LAST hakkındaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu ve tedavi yöntemleri konusunda eksiklikler olduğu belirlenmiştir. Bilgilendirme sonrası ise monitörizasyon, uygun doz hesaplama, vital bulgu kontrolü ve intravenöz lipit emülsiyon tedavisi bilgi oranlarında önemli artışlar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, çalışma, basit ve ulaşılabilir bilgilendirme materyallerinin cerrahi branş hekimlerinin LAST konusundaki bilgi düzeylerini artırmada etkili bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, LAST gibi nadir fakat ciddi komplikasyonların önlenmesi ve etkin yönetimi için düzenli eğitim programlarının ve kolay ulaşılabilir bilgilendirme materyallerinin sağlanmasının önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Işıker, S. A Comparison of Awareness and Knowledge Levels Among Surgical Branch Physicians Regarding Local Anesthetic Systemic Toxicity Before and After an Informational Brochure Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Specialty Thesis in Department of Anesthesiology and Reanimation, Eskişehir, 2025 This study was conducted as a questionnaire-based survey aimed at assessing the awareness and knowledge levels of surgical branch physicians concerning Local Anesthetic Systemic Toxicity (LAST), and evaluating the effectiveness of a specially prepared informational brochure on improving these levels. Following ethical committee approval, the study was carried out as a multicenter online survey. A total of 90 physicians working in surgical disciplines—including residents, specialists, and faculty members—were included, and informed consent was obtained from all participants. The study was structured as a two-phase survey. After completing the initial questionnaire, participants were provided with an informational brochure on LAST. After 72 hours, participants completed a second questionnaire to assess improvements in their knowledge and awareness. The results demonstrated that the informational brochure significantly improved physicians' understanding of the prodromal signs, neurological and cardiac symptoms, risk factors, and treatment protocols of LAST. Self-reported feedback also confirmed that the brochure enhanced participants' knowledge. Prior to the informational intervention, many participants were found to have limited knowledge of LAST and notable gaps regarding its treatment approaches. After the intervention, substantial improvements were observed in areas such as monitoring, appropriate dose calculation, vital sign assessment, and intravenous lipid emulsion therapy. In conclusion, the study suggests that simple and accessible educational materials can be an effective tool in enhancing surgical physicians' knowledge of LAST. It emphasizes the importance of regular training programs and readily available informational resources for the prevention and effective management of rare but serious complications such as LAST.