Exploring local and global ideals of beauty in Turkey: Discourses and practices of plastic surgery patients and physicians
Türkiye'de güzellik ideallerinin araştırılması: Plastik cerrahi hastalarının ve hekimlerinin söylem ve davranışları
- Tez No: 220724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EKİCİ, YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SANDIKCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beauty, Body, Plastic Surgery, Globalization, Service, Medicine
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Tüm dünyada estetik operasyonlara olan talebin artmasından hareketle, bu çalışma, plastik cerrahiyi bir tüketim olgusu olarak ele alıp araştırmaktadır. Birinci olarak yerel ve küresel güzelliklik anlayışlarının, estetik operasyonların tüketimi ve pazarlanması yoluyla, Türkiye'de nasıl tartışıldığı incelenmektedir. İkinci olarak, cerrah ile hasta-tüketici arasında kurulan hizmet ilişkisinin özellikleri, ayrıca bu ilişkinin nasıl kurulup sürdürüldüğü incelenmektedir. Etnografik araştırma sahası olarak Gazi Üniversitesi Hastanesi seçilmiştir. Sonuçlar güzelliğin bireyler tarafından geliştirilen, iyileştirilen ve düzeltilen bir kavram olarak algılandığını göstermektedir. Potansiyel hastalar iki tip idealden birine sahip olabilir: Bireyin kendi genç görüntüsü ya da başka birine ait görüntü. Medya tarafından lanse edilen ideal görüntü değişmektedir; bu da hedefi hem ulaşılması güç, hem de takip etmesi güç bir hale getirmektedir. Burada doktorlar ve estetik medikal şirketleri tarafından küresel düzeyde başlatılıp devam ettirilen bir pazarlama sürecinden de bahsetmek mümkündür. Ürüne ait sınırların çizilemediği ve diğer satın alma durumlarına göre çok daha fazla risk içeren bu alanda, pazarlamanın ne egemen mantığı, ne de yeni mantığı hasta-tüketicilerin davranışlarını açıklayamamaktadır. Bu alanda, doktorlar canlı varlıklar olduğu için marka konumlarındırması ve marka imajının statik olamayacağı bir çeşit doktor markalaşmasından bahsetmek de mümkündür. Ayrıca, hasta tatmini diğer kişilerin onayı ile ilişkili olduğu için, tatminin zamana bağlı ve kişilerarası özellikleri vardır.
Özet (Çeviri)
Intrigued by an increase in demand for aesthetic operations all over theworld, this study offers an in-depth investigation of plastic surgery as aconsumption phenomenon. First, it looks at how local and global notions of thebeautiful are negotiated in Turkey through consumption and marketing ofaesthetic operations. Second, it looks at the nature of a service relationshipformed between the surgeon and the patient-consumer, and how thisrelationship is constructed and maintained. Gazi University Hospital was chosenas the ethnographic research site.Results indicate that beauty is perceived as something that individualsimprove, upgrade, and refine through time. Potential patients tend to have oneof two ideals: The individual?s own younger appearance or someone else?sappearance. The ideal presented in the media is changing, making the targetboth difficult to achieve and difficult to catch. Here it is also possible to talkabout a marketing process initiated and maintained by doctors and aestheticmedical companies at a global level. Neither the dominant logic nor the newlogic of marketing can satisfactorily explain patient-consumers? behavior in thiscontext, where boundaries for the product cannot be established and there isconsiderably higher risk compared to other purchasing situations. It is possibleto talk about doctor branding in this context, where brand positioning and brandimage cannot be static since doctors are also people. Moreover, patientsatisfaction has longitudinal and interpersonal characteristics since it involvesthe approval of others.