Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde çalışan cerrahi bölüm doktorlarının lokal anestezikler ve toksisitesi hakkındaki bilgileri
Information on local anesthetics and toxicity of doctors in surgical department of Karadeniz Technical University Medical Faculty Hospital
  1. Tez No: 528538
  2. Yazar: SİBEL BURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT DOHMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal anestezik, lokal anestezik toksisitesi, intralipid tedavisi, Local anesthetic drug, local anesthetic toxicity, intralipid treatment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Lokal anestezik ajanlar, aşırı dozda kullanılması ya da yanlış uygulanması halinde toksik (zehirleyici) olabilir. Düzgün şekilde uygulandığında bile, hastalar lokal anestetiklerin istenmeyen etkileri ile karşılaşabilirler. Yaygın olarak kullanılan lokal anesteziklerin endikasyon, kontrendikasyon, yan etki ve komplikasyonları ile bunların tedavisi hakkında ilacı kullanan doktorların bilgi, deneyim ve davranışları hayati öneme sahiptir. Lokal anesteziklerin yoğun olarak kullanıldığı hastanemizde lokal anestezik toksisitesi hakkında, ilacı kullanan hekimlerin toksisite belirtilerini ve toksisite durumunda ne yapacaklarını yeterli olarak bilip bilmediğini araştırmak, konu hakkındaki duyarlılığın artırılmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca, bu çalışmayla hastanemiz hekimlerini yeni resüsitasyon klavuz olan intralipid tedavisinden haberdar etmeyi ve yaygın olarak kullanılan lokal anestezikler ve toksisitesi hakkında hekimlerin bilgi düzeylerini incelemek ve lokal anestezikler hakkında farkındalığı arttırmak amaçlı yaptık. Bu anket çalışması; üniversite etik kurulu görüşü ve Tıp fakültesi hastanesinde çalışan doktorların yazılı kabul onamları alındıktan uygulanmıştır. Tek merkezli olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde görev yapan hekimlerin çalışmaya katılımları gönüllük esasına ve onamlarının alınmasına dayandırıldı. 205 hekimden 160'ına anketimiz gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hekimlerin branş dağılımı: 44 anestezi, 11 beyin cerahi, 7 göğüs cerrahi, 17 kadın doğum, 13 kulak burun boğaz 7 pediatrik cerrahi, 9 ürolojı, 4 kalp damar cerrahi, 16 genel cerrahi, 4 göz,18 ortopedi, 6 plastik cerrahi, 4 girişimsel radyoloji şeklinde idi. Katılımcıların % 42,5'u lokal anestezikleri her gün kullanmaktaydı ve %33,1'i bu konu ile ilgili hiçbir eğitim almamıştı. Eğitim alma durumlarına göre branş doktorları arasında anestezistler istatiksel olarak anlamlı yüksekti (%86.3). Ankette sorulan 12 adet lokal anestezikler ile alakalı genel bilgi sorusundan katılımcıların 110(%68,8)'u 6 ve üzeri doğru yapmıştır. Bölümler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ankete katılan hekimlerden 33 (% 20,6)'ü daha önce lokal anestezik toksisitesiyle karşılaştıklarını belirtti. Lokal anestezik toksisitesinde %20 lipid kullanımını katılımcıların %38,1'i duymamıştı. %20 lipid kullanımını duyan katılımcılar (%30) ise uzman ve hocalarından duymuşlardı. Hastanemizde %20 lipid solusyonu olmasına rağmen %31,9 katılımcı bunu biliyordu. K.T.Ü. Farabi hastanesi cerrahi branşlar bünyesinde yaptığımız bu anket çalışması lokal anestezikler ve LATS (lokal anestezik toksisite sendromu) hakkında genel bir öngörünün olduğu ancak her branşın lokal anestezik ilaçları çok kullanmasına rağmen bu konuda verilen eğitimin yetersiz olduğu gösterdi. Birçok çalışmada gösterildi ki anestezistlerin diğer cerrahi branşlara göre lokal anestezikler ve toksisitesi hakkındaki bilgileri ciddi farkla üstündür. Sonuç olarak hastanemizdeki çalışmamıza katılan doktorların lokal anestezik toksisitesi hakkında %76'sı kendilerini yeterli görmüyor ve eğitim almak istiyor. Lokal anestezi toksisitesi nadir görülse de her alanda yaygın kullanıma sahip. Bu nedenle hekimlerin lokal anestezi ilaçları hakkında genel bilgi, maksimum doz, yan etkiler, toksisisite belirtileri ve toksisite durumunda gerekli tedavi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu konuda daha çok eğitim planlanıp bu durumun farkındalığının arttırılması amaçlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Local anesthetics are often used for surgical interventions on small areas and anesthesia applications not only by anesthesiologists but also by other surgical branch physicians. Toxicity may occur due to the administration of local anesthesia or administration at high doses. This study intends to analyze physicians' knowledge regarding local anesthetics and toxicity, to show that local anesthetic toxicity is possible, and to draw attention to the symptoms that need to be taken into consideration and the precautions that need to be taken in the face of anesthetic toxicity and, most importantly, to increase awareness about the use of 20% lipid infusion for treatment in cases of local anesthetic toxicity. 185 out of 205 physicians working in the surgical branches of our hospital and presumed to be administering local anesthetics were surveyed as part of the study. 160 doctors from 9 surgical branches completed the survey. The mean age of the participants was 31.3. Most participants were from the anesthesia clinic which had a participation rate of 27.5%. Of the 160 participants included in the study, 108 (67.5%) were research assistants, 47% (29.4%) were faculty members and the remaining 5 (3.1%) were expert medical practitioners. 63 of the participants (39.4%) had been working in the medical profession for more than 5 years. While 42.5% of the participants administered local anesthetics every day, 33.1% had not received any training in the area. On the basis of their training status, it was the anesthetists among specialist doctors who were the most trained in anesthetics with a statistically high rate of 86.3%. Out of 12 questions in the survey regarding local anesthetics, 110 of the participants (68.8%) gave correct answers to six questions and above. There was no significant difference between departments. 33 of the surveyed physicians (20.6%) who responded stated that they had experienced a case of local anesthetic toxicity previously. The most frequent answer to the question in early findings concerning local anesthetic toxicity was anaphylaxis (74.4%) and arrhythmia (77.5%) while hepatotoxicity (63.1%) was the most frequent answer to the question in late clinical findings. In the treatment of local anesthetic toxicity, symptomatic treatment was cited as the most common form of treatment by 112 (70%) of the participants. 38.1% of the participants were not aware of the use of a 20% lipid solution for treating cases of local anesthetic toxicity while those who were aware of it (30%) had learnt about it from experts or their medical superiors. Although a 20% lipid solution was available in our hospital, only 31.9% of the participants knew about this. To conclude: Although local anesthetic toxicity is rare, it frequently occurs in clinical practice. Therefore, physicians should have general knowledge regarding local anesthetic drugs, maximum doses, side effects, toxicity symptoms and the required treatment in the case of toxicity. We also think local anesthetic toxicity should be included in annual training programs and practical applications by other clinical branches that apply local anesthetic drugs as we currently do at our Anesthesiology and Reanimation Clinic and physicians should be given appropriate guidance.