Parti siyasetinin dış politika yapım sürecine etkisi: Türkiye örneği
The impact of party politics on foreign policy-making: The case of Turkey
  1. Tez No: 961161
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÖÇKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE KAAN KAYNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ilişkiler, Parti politikaları, Siyasal kararlar, Siyasi partiler, Party policies, Political decisions, Political parties
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Dış politika, ülkelerin uluslararası gücünü belirlemede önemli bir faktör oynamakla birlikte hükümetlerin de gücünün ve ömrünün belirlenmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Güçlü bir dış politika yürütemeyen bir hükümetin iç politikada da güçlü ve sürdürülebilir olması mümkün değildir. Bununla birlikte şüphesiz kurulan her hükümetin iç politikada oluşan talepler doğrultusunda bir dış politika süreci yürütmesinin yanında ulusal bir duruştan ve gelenekten de bahsetmek mümkündür. Bu doğrultuda ülke dış politikalarının yüksek dalgalanmalar seyretmesi sık rastlanan bir durum değildir. Çalışma kapsamında da 2007 – 2015 döneminde Türkiye'nin dış politikası üzerine bir incelemede bulunulmuştur. 2008 Küresel Krizi'nin yaşanması ve Türkiye'nin 2013 yılı ile birlikte iç siyasette krizlerle karşı karşıya kalması dış politika adımlarının çok daha önemli bir hal almasına yol açmıştır. Bu doğrultuda konuya ilişkin literatür taraması yapılmış ve öncelikli olarak kavramsal yaklaşımda bulunulmuş sonrasında Türk dış politikasının geleneklerine siyasi partilerin tutumlarına yer verilmiştir. Son olarak ise söz konusu zaman aralığında oylamaya sunulan ve dış politikayı ilgilendiren hususlara ilişkin partilerin kullandıkları oylar üzerinde olaylara yaklaşımlarına dair değerlendirmelerde bulunularak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign policy plays an important factor in determining the international power of countries, and also plays a key role in determining the power and life of governments. It is not possible for a government that cannot conduct a strong foreign policy to be strong and sustainable in domestic politics. However, it is possible to talk about a national stance and tradition, in addition to the fact that every government established carries out a foreign policy process in line with the demands formed in domestic politics. In this respect, it is not uncommon for a country's foreign policy to fluctuate greatly. Within the scope of the study, an examination of Turkey's foreign policy between 2007 and 2015 was conducted. The 2008 Global Crisis and Turkey's domestic political crises in 2013 led to foreign policy steps becoming much more important. In this context, a literature review was conducted on the subject, a conceptual approach was first made, and then the traditions of Turkish foreign policy and the attitudes of political parties were included. Finally, the study was completed by evaluating the parties' approaches to events based on the votes they cast on foreign policy issues that were put to a vote during the specified time period.