Farklı alveolar ark formundaki mandibular overdenture protezlerde implant konumlarının ve angulasyonlarının locator tutucu çevresinde oluşturduğu stresin sonlu elemanlar analiz yöntemleri ile incelenmesi
Finite element analysis (FEA) of prosthodontics attachments stress components: Influence of implant position and angulation on locator-retained mandibular overdentures in various alveolar arch shapes
- Tez No: 1004403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFAT SASANY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik Stres Dağılımı, İmplant Açısı, Mandibular Overdenture, Sonlu Elemanlar Analizi, Yer Değiştirme, Biomechanical Stress Distribution, Displacement, Finite Element Analysis, Implant Angulation, Mandibular Overdenture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tam dişsiz alt çeneye yerleştirilen iki implantla desteklenen Novaloc® tutuculu mandibular overdenture protezlerde; implant yerleşim açısı, lokalizasyonu ve mandibular ark formunun biyomekanik stres dağılımı ve yer değiştirme üzerindeki etkileri sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Üç farklı ark formu (üçgen, ovoid, kare), üç lokalizasyon (kanin, kanin-lateral, lateral) ve dört farklı implant açısı (0°, 15°, 40°, 60°) kullanılarak toplam 36 model oluşturulmuştur. Her modelde Straumann® Bone Level implant (Ø4.1 mm × 10 mm), Novaloc® abutment ve resilient cap bileşenleri yer almıştır. Modelleme SolidWorks, analizler ise ANSYS Workbench yazılımları ile gerçekleştirilmiş; etik onay Biruni Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alınmıştır. Artan implant angulasyonu, bazı komponentlerde stres ve yer değişme azalması gösterirken, oblik yükleme altında implant-abutment kompleksinde lokal stres artışlarına neden olmuştur. Kanin bölgesine yerleştirilen implantlar, kuvvet uygulama noktasına yakınlık nedeniyle daha yüksek stres değerleri göstermiştir. Oblik kuvvetler, özellikle 30° açılı olanlar, dikey yüklere kıyasla daha yüksek gerilmelere neden olmuştur. Mandibular ark formu açısından, üçgen form en yüksek stres değerlerini gösterirken, ovoid ve kare formlar daha dengeli yük dağılımı göstermiştir. Resilient cap bileşeninde ise lokalizasyon ve açı faktörleri gerilme ve deformasyon üzerinde belirleyici olmuştur. Bu bulgular, implant destekli overdenture protezlerde yerleşim açısı, lokalizasyon ve ark morfolojisinin stres dağılım paternleri ve yük iletim mekanizması üzerinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Özellikle oblik kuvvetlerin yıkıcı etkileri göz önünde bulundurularak, biyomekanik planlamada bu parametrelerin dikkatle değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the biomechanical effects of implant angulation, localization, and mandibular arch form on stress distribution and displacement in mandibular overdenture prostheses supported by two implants with Novaloc® attachments, using finite element analysis (FEA). A total of 36 models were developed based on three arch forms (triangular, ovoid, square), three implant positions (canine, canine-lateral, lateral), and four angulations (0°, 15°, 40°, 60°). Each model included two Straumann® Bone Level implants (Ø4.1 mm × 10 mm), Novaloc® abutments, and resilient caps. Modeling was performed in SolidWorks, and analyses were conducted using ANSYS Workbench. Ethical approval was obtained from the Biruni University Clinical Research Ethics Committee. Increasing implant angulation resulted in reduced stress and displacement in certain components, while under oblique loading conditions it led to localized stress increases within the implant–abutment complex. Implants placed in the canine region exhibited higher stress due to proximity to the force application point. Oblique forces, particularly at 30°, generated higher stress compared to vertical loads. Among arch forms, the triangular configuration showed the highest stress values, while ovoid and square forms demonstrated more balanced load distribution. In the resilient cap component, both localization and angulation significantly influenced stress and deformation outcomes. These findings demonstrate that implant angulation, localization, and arch morphology play a decisive role in stress distribution patterns and load transfer mechanisms in implant supported overdenture prostheses. The destructive impact of oblique forces highlights the importance of careful biomechanical planning, especially in cases with compromised bone structure or complex anatomical conditions.