Karacaoğlan'ın şiirlerinde edebi sanatlar
Litrary arts in Karacaoğlan's poems
- Tez No: 96137
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN KALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karacaoğlan, Sanatlar, Dörtlük, Şiir, Menkıbe
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Halk Edebiyatı'mızm en büyük şâirlerinden olan, 15.-17. yy. arasında yaşadığı düşünülen Karacaoğlan'ın hayatı, edebî şahsiyeti ve şiirlerindeki edebî sanatlar ele alınmıştır. Karacaoğlan samimi, coşkulu, renkli ve kolay anlaşılan şiirleriyle yaşadığı dönemde ve sonraki dönemlerde çok büyük şöhret kazanmış ve şöhreti oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Daha hayatta iken kendisi hakkında menkıbeler teşekkül etmiş, pek çok halk şâirinin yetişmesine de ilham kaynağı olmuştur. Çalışmamızda Karacaoğlan'ın şiirinde geçen on yedi sanat hakkında bilgi verilmiş ve eser taranarak bu sanatların bulunduğu örnek mısra ve dörtlükler gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Karacaoğlan who was one of the outstanding poets in the Folk Literature and lived between 15. and 17. centuries whose life, literary character and literary arts of his poems were searched. With his colourful, enthusiastic, sincere and comprehensible poems, he had a great fame during his period and it went on later periods and also it spread all over the country. While he was living, legends were written about him and also he inspired to bring up lots of folk poets. In ovr study, the 17 arts, passing in the Karacaoğlan's poems were examined; the line and quatrains which these arts involve, were studied by scanning the work in which the poems were collected. Key Words 1) Karacaoğlan 2) Arts 3) Quatrain 4) Poem 5) Legend