0-5 yaş döneminde annesi çalışan ve çalışmayan ortaokul öğrencilerinin bağlanma stillerine göre sosyal katılım ve sosyal anksiyete düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 961380
  2. Yazar: ESRA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli Bağlanma, Sosyal Anksiyete, Sosyal Katılım, Secure Attachment, Social Anxiety, Social Participation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin bağlanma stillerine göre sosyal anksiyete düzeyleri ve sosyal katılım becerilerini incelemek ve bu değişkenlerin 0–5 yaş döneminde annenin çalışıp çalışmama durumuna göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilindeki çeşitli devlet okullarına devam eden 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden 353 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde; Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği, Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği ve Ortaokul Öğrencileri için Sosyal Katılım Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, güvenli bağlanma düzeyi arttıkça öğrencilerin sosyal anksiyete düzeylerinin azaldığı, sosyal katılım becerilerinin ise arttığı belirlenmiştir. Ayrıca, 0–5 yaş döneminde annesi çalışmayan öğrencilerin güvenli bağlanma düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmış ancak anlamlı bir fark görülmemiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, annenin çalışma durumunun öğrencilerin sosyal katılım düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, güvenli bağlanmanın çocukların sosyal gelişiminde koruyucu bir faktör olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, annenin çalışması tek başına bir risk faktörü değildir; bağlanmanın kalitesini etkileyen en önemli unsur, bakım verenin duyarlılığı ve çocuğun ihtiyaçlarına gösterdiği tepkilerdir. Araştırmanın sonuçları alanyazına katkı sağlarken, çocukların sosyal gelişimini desteklemek isteyen aileler ve eğitimcilere de yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine middle school students' levels of social anxiety and social participation skills based on their attachment styles, and to determine whether these variables differ according to whether their mothers were employed during the 0–5 age period. The study employed a relational survey model. The sample consisted of 353 voluntary participants from 6th, 7th, and 8th grade students attending various public schools in Istanbul. During the data collection process, the Kerns Security Scale, the Social Anxiety Scale for Children, and the Social Participation Skills Scale for Middle School Students were used. The data were analyzed using SPSS 26.0. The analyses revealed that as the level of secure attachment increased, students' social anxiety levels decreased, while their social participation skills increased. In addition, it was found that students whose mothers were not employed during the 0–5 age period had higher levels of secure attachment, although this difference was not statistically significant. The findings further indicated that maternal employment status had a statistically significant effect on students' social participation levels. These results suggest that secure attachment serves as a protective factor in children's social development. However, maternal employment alone should not be considered a risk factor; the quality of attachment is primarily shaped by the caregiver's sensitivity and responsiveness to the child's needs. The findings of this research contribute to the existing literature and offer guidance for families and educators who aim to support children's social development.