Öğretmen görüşleri doğrultusunda değişim yorgunluğu ve öğretme coşkusu üzerine nicel bir araştırma
A quantitative research on change fatigue and teaching enthusiasm according to teachers' opinions
- Tez No: 961385
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: DeğiĢim, değiĢim yorgunluğu, öğretme coĢkusu, Change, change fatigue, teaching enthusiasm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araĢtırmada, öğretmen görüĢleri doğrultusunda değiĢim yorgunluğu ile öğretme coĢkusu arasındaki iliĢkinin incelenmesi amaçlanmıĢtır. AraĢtırma, nicel araĢtırma yöntemlerinden iliĢkisel model çerçevesinde gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında KahramanmaraĢ ili merkez ilçeleri olan OnikiĢubat ve Dulkadiroğlu‟nda bulunan toplam 574 resmi ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan 10.280 öğretmen oluĢturmaktadır. Örneklem, tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiĢ olup, toplam 415 öğretmenden oluĢmaktadır. ÇalıĢmada veri toplamak amacıyla“KiĢisel Bilgi Formu”,“DeğiĢim Yorgunluğu Ölçeği”ve“Öğretmen CoĢkusu Ölçeği”kullanılmıĢtır. Elde edilen veriler SPSS ve Jamovi programları aracılığıyla analiz edilmiĢtir. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, korelasyon analizi ve yapısal eĢitlik modeliyle regresyon analizi kullanılmıĢtır. AraĢtırma bulgularına göre, öğretmenlerin değiĢim yorgunluğu ile öğretme coĢkusu ölçeklerinden aldıkları puanların ortalamalarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin değiĢim yorgunluğu düzeyinin, mesleki kıdemlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiĢtir. Ayrıca, öğretmenlerin eğitim düzeylerine göre öğretme coĢkularında da II anlamlı farklılıklar bulunmuĢ; lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğretmenlerin coĢku düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Benzer Ģekilde, öğretmenlerin görev yaptıkları okul türüne göre öğretme coĢkusunda anlamlı farklar görülmüĢ; özellikle liselerde görev yapan öğretmenlerin, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek öğretme coĢkusu sergiledikleri belirlenmiĢtir. AraĢtırmada, değiĢim yorgunluğu ile öğretme coĢkusu arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir iliĢki olduğu tespit edilmiĢtir (β = .44; p < .01). Hesaplanan standartlaĢtırılmıĢ regresyon katsayısı .44 olup, bu durum değiĢim yorgunluğundaki bir standart sapmalık artıĢın, öğretme coĢkusu puanında .44 standart sapmalık bir artıĢa neden olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, değiĢim yorgunluğunun öğretme coĢkusunu pozitif yönde yordaması, alan yazın da yaygın olan klasik beklentilerin ötesinde bir durumu ortaya koymakta ve bu iliĢkinin öğretmen profili, okul türü ve bağlamsal etkenler açısından çeĢitlenebileceğini düĢündürmektedir. Bu bulgu, öğretme coĢkusunun sadece bireysel faktörlerden değil, aynı zamanda bağlamsal ve psikososyal değiĢkenlerden de etkilendiğini göstermektedir. Özellikle öğretmenlerin kariyer basamakları, görev yaptıkları okul türleri, okul içindeki örgütsel kültür ve mesleki destek yapıları gibi çevresel faktörler, öğretme coĢkusu düzeyinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, öğretme coĢkusunun öğretmenlerin profillerine, okul türlerine ve yerel eğitim sistemine bağlı olarak çeĢitlenebileceği ve bu çeĢitliliğin öğretmenlerin değiĢim süreçlerine verdikleri tepkileri, motivasyonlarını ve sınıf içi etkileĢim biçimlerini anlamada kritik öneme sahip olduğu ifade edilebilir. Bu nedenle, ileride yapılacak araĢtırmaların bu çok yönlü dinamikleri daha derinlemesine ve özellikle nitel verilerle desteklenerek ele alması gerektiği sonucuna varılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between change fatigue and teaching enthusiasm. The research was conducted within the framework of the relational model, one of the quantitative research methods. The universe of the research consists of 10,280 teachers working in 574 official primary, secondary and high schools in OnikiĢubat and Dulkadiroğlu, which are the central districts of KahramanmaraĢ province, in the 2024–2025 academic year. The sample was determined by the stratified sampling method and consists of a total of 415 teachers. In the study,“Personal Information Form”,“Change Fatigue Scale”and“Teacher Enthusiasm Scale”were used to collect data. The obtained data were analyzed using SPSS and Jamovi programs. In the analysis of the data, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, correlation analysis and regression analysis with structural equation model were used. According to the research findings, it was determined that the mean scores of the teachers from the change fatigue and teaching enthusiasm scales were at high levels. It was determined that the level of change fatigue showed significant differences according to the professional seniority of the teachers. In addition, significant differences were found in the teaching enthusiasm of the teachers according to their education levels; it was concluded that the enthusiasm IV levels of the teachers with postgraduate education were higher. Similarly, significant differences were seen in the teaching enthusiasm of the teachers according to the type of school they worked in; it was determined that especially the teachers working in high schools exhibited higher teaching enthusiasm compared to the teachers working in primary and secondary schools. In the research, it was determined that there was a positive and moderately significant relationship between change fatigue and teaching enthusiasm (β = .44; p < .01). The calculated standardized regression coefficient is .44, which shows that a one standard deviation increase in change fatigue can cause a .44 standard deviation increase in teaching enthusiasm score. As a result, the fact that change fatigue positively predicts teaching enthusiasm reveals a situation beyond the classical expectations common in the literature and suggests that this relationship can vary in terms of teacher profile, school type and contextual factors. This finding shows that teaching enthusiasm is affected not only by individual factors but also by contextual and psychosocial variables. In particular, environmental factors such as teachers' career stages, the types of schools they work in, organizational culture and professional support structures within the school play a determining role in the level of teaching enthusiasm. In this context, it can be stated that teaching enthusiasm can vary depending on teachers' profiles, school types and local education system and that this diversity is of critical importance in understanding teachers' reactions to change processes, their motivations and classroom interaction styles. Therefore, it has been concluded that future studies should address these multifaceted dynamics in more depth and especially with the support of qualitative data