Üniform taş dolgu seddelerin sismik davranışı
Seismic behavior of uniform rubble-mound embankments
  1. Tez No: 201537
  2. Yazar: UMUT DİZMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taş dolgu dalgakıranlar, deprem, sismik stabilite, dinamik davranış, yenilme ivmesi, Newmark Modeli
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hidrolik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Taş dolgu dalgakıranlar rüzgar/dalga etkisi ve sismik etkiler ile birlikte karmaşık pek çok yüklemeye maruz kalmaktadırlar. Dalgakıranlar genellikle yumuşak ve permeabilitesi yüksek zeminler üzerine inşa edildikleri için, deprem sırasında oluşan dinamik etkilerin diğer dinamik etkiler ile birlikte ele alınması büyük önem taşımaktadır. Doğal olarak bu karmaşık etkilerin tümünü bir arada ele almak ekonomik tasarım ile yapı güvenliği arasında uygun seçim yapabilmeyi de güçleştirmektedir. En yaygın dalgakıran tipi olan taş dolgu dalgakıranların sismik yükler altındaki davranışı günümüze kadar oldukça az dikkate alınmıştır. Bunun nedeni dalgakıran üzerinde göçmeye maruz kalan bölgelerin temin edilen malzemeler ile eski durumuna kolayca dönüştürülebilmesidir. Bu çalışmada amaçlanan; homojen taş dolgu dalgakıranların sismik stabilitesinin laboratuar ortamında kurulan modeller üzerinde yapılan deneyler ile incelenmesidir. Yapılan deneylerde yalnız anroşman kullanılarak yapıldığı kabul edilen taş dolgu dalgakıran modeline sarsma tankı yardımıyla farklı genlik ve frekanslarda dinamik yüklemeler yapılmıştır. Deneyler sırasında dalgakıran kesitinin kretindeki ve tabanındaki ivmeler, yerleştirilen ivme ölçerler ile ölçülmüştür. Elektronik profil kaydedici ile kesitin sarsma deneyinden önceki ve sonraki profilleri karşılaştırılarak düşey yer değiştirme ve deformasyonlar belirlenmiştir. Ayrıca, dalgakıranın sismik etki altındaki dinamik davranışı görüntü işleme yöntemiyle de incelenmiştir. Ölçülen ivme değerlerinin Newmark Kayan Blok Yaklaşım Modeli'ne uygulanması ile yapının yenilme ivmesi (yield ivmesi) hesaplanmıştır. Sonuç olarak; homojen taş dolgu dalgakıran kesitinden ölçülen ivme değerleri, hesaplanan yenilme ivmesi değeri ile karşılaştırılmış ve hesaplanan yenilme ivmesi değeri aşıldığı zaman dalgakıran kesitindeki düşey yer değiştirme ve deformasyonların arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Rubble-mound breakwaters are subjected inertia effect together with wave-wind effects, seismic effect and other complex dynamic effects frequently. Consideration of the dynamic effects induced by earthquake with other dynamic effects is very important because of the breakwaters are constructed on the soft and permeable soils generally. Taking up ali these complex effects together makes difficult to make balance between economical design and safety naturally. The behavior of the rubble-mound breakwaters which are commonly used under dynamic loads is not taken into consideration sufficiently. Because of the regions on the breakvvaters having damage can be renovated by supplying necessary materials easily The aim of this study is to examine seismic stability of the homogenous rubble-mound breakvvaters under laboratory conditions with the scaled models. in the experiments the dynamic loads having different amplitude and frequencies loaded on the model breakwater which is assumed as consisting of riprap material by using shaking tank. During experiments the accelerations on the crest and under layer of the breakvvater were recorded by using acceleration gauges. The cross sections have been compared before and after shaking test by electronic profıler and vertical displacements and deformations were determined. Besides of that the behavior of the breakvvater under seismic effects was investigated by image process system also. Measured accelerations were applied to Newmark Sliding Block Approach Model and yield acceleration was determined. Consequently; the measured accelerations on the section of the homogenous breakwater body have been compared with calculated yield acceleration and found out that when the yield acceleration is exceeded by measured accelerations the vertical displacements on the breakvvater are increase. Keyrvords: rubble-mound breakvvaters, earthquake, seismic stability, dynamic behavior, yield acceleration, Newmark Model.