Özel gereksinimli çocuklara sahip ebeveynlerin umutsuzluk ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of hopelessness and depression levels of parents of children with special needs
  1. Tez No: 961401
  2. Yazar: VEDAT ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TANIDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Gereksinimli Çocuk, Depresyon, Umutsuzluk, Special Needs Child, Depression, Hopelessness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin depresyon ve umutsuzluk düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılanların %68.7'sini kadınlar oluşturmakta olup, çoğunluk orta (%39.3) ve düşük gelir (%36.7) gruplarından gelmektedir. Eğitim düzeyi açısından katılımcıların en yüksek oranı lise mezunlarından (%38.7) oluşmaktadır. Özel gereksinim türüne göre en yaygın grup, zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveynlerdir (%49.3). Beck Depresyon Ölçeği sonuçlarına göre, katılımcıların depresyon puan ortalaması 18.2 (SS = 7.86) olup, bu değer orta düzey depresyon aralığına işaret etmektedir. Kadın ebeveynlerin depresyon puanları erkeklere kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < .05). Gelir düzeyine göre değerlendirildiğinde, düşük gelir grubundaki ebeveynlerin depresyon düzeylerinin anlamlı şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p < .01). Benzer şekilde, eğitim düzeyi düştükçe depresyon puanlarında artış gözlemlenmiş ve bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < .01). Ayrıca, çocuğun özel gereksinim türüne göre yapılan analizde, zihinsel veya çoklu engelli çocukların ebeveynlerinde depresyon puanlarının, fiziksel engelli çocukların ebeveynlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p < .05). Elde edilen bulgular, özel gereksinimli çocuk bakımının ebeveynlerde özellikle kadınlarda, düşük sosyo-ekonomik koşullarda ve eğitim düzeyi düşük bireylerde psikolojik yükü artırdığını göstermektedir. Bu sonuçlar, özel gereksinimli çocuk sahibi ailelerin ruhsal sağlıklarının desteklenmesi ve psikososyal müdahalelerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the levels of depression and hopelessness among parents of children with special needs. Of the participants, 68.7% were women, and the majority belonged to middle-income (39.3%) and low-income (36.7%) groups. Regarding educational level, the largest proportion of participants were high school graduates (38.7%). According to the type of special need, the most common group consisted of parents with children who have intellectual disabilities (49.3%). Based on the Beck Depression Inventory scores, the average depression score of the participants was 18.2 (SD = 7.86), which corresponds to a moderate level of depression. Depression scores of female parents were found to be significantly higher than those of male parents (p < .05). When evaluated by income level, parents in the low-income group exhibited significantly higher depression levels (p < .01). Similarly, as educational level decreased, an increase in depression scores was observed, and this relationship was statistically significant (p < .01). Furthermore, analysis according to the type of special need revealed that depression scores were higher among parents of children with intellectual or multiple disabilities compared to those with physically disabled children (p < .05). These findings indicate that caring for children with special needs increases psychological burden, particularly among women, individuals with low socioeconomic status, and those with lower educational attainment. These results highlight the importance of supporting the mental health of families with special needs children and the necessity of psychosocial interventions.