Meme kanseri stigma ölçeği'nin türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the breast cancer stigma scale
- Tez No: 961407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Stigma, Güvenirlik, Geçerlik, Hemşirelik, Breast cancer, Stigma, Reliability, Validity, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Nurten ŞİŞMAN, Meme Kanseri Stigma Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, İç Hastalıkları Hemşireliği, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak, 2025. Metodolojik ve tanımlayıcı olarak planlanan bu araştırmanın amacı, Meme Kanseri Stigma Ölçeği'nin (Breast Cancer Stigma Scale) Türk toplumunda geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Araştırmanın örneklemini, bir üniversite hastanesinin onkoloji ve kemoterapi kliniklerine başvuran, Meme CA tanısı alan ve dâhil edilme kriterlerine uyan 150 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri hastaların sosyodemografik ve hastalıkla ilgili özelliklerini sorgulayan 24 soruluk kişisel bilgi formu, Meme Kanseri Stigma Ölçeği (MKSÖ), Hasta Sağlığı Anketi (PHQ-9) ve Meme Kanserine Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ- BR23) ile yüz-yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Ölçeğin sırasıyla dil ve kapsam geçerliği, ölçüt ve ayırt edici geçerlik ve yapı geçerliği ile güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde ortalama, standart sapma), korelasyon analizi, T testi, One Way ANOVA testleri, Cronbach Alfa analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve Açıklayıcı Faktör Analizi kullanılmıştır. Kapsam geçerlilik ölçütü The Content Validity Ratio değerinin 1.00 olarak bulunmuştur. Ölçeğin madde-toplam test korelasyon değerlerinin ise 0.663 ile 0.892 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ölçeğin alt boyutlarına ait Cronbach alfa değerleri; Beden imajında bozulma (BİB) alt boyutu cronbach alfa katsayısı 0.92, Sosyal izolasyon (Sİ) alt boyutu için 0.70, Ayrımcılık (A) alt boyutu için 0.78, İçselleştirilmiş stigma (İS) alt boyutu için 0.89 ve toplam ölçek cronbach alfa katsayısı ise 0.90 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin Türkçe versiyonunun orijinal modelle iyi uyum gösterdiği dolayısıyla ölçeğin 4 faktörlü yapısının doğrulandığı gözlenmiştir. Meme Kanseri Stigma Ölçeği Türk toplumunda meme kanseri hastalarında stigma düzeyini ölçen geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nurten ŞİŞMAN, Turkish Validity and Reliability Study of the Breast Cancer Stigma Scale, Zonguldak Bülent Ecevit University, Institute of Health Sciences, Department of Nursing Institute, Internal Medicine Nursing, Master's Thesis, Zonguldak, 2025 This methodologically and descriptively planned study aims to conduct the validity and reliability study of the Breast Cancer Stigma Scale in Turkish society. The study sample consisted of 150 patients who applied to the oncology and chemotherapy clinics of a university hospital, were diagnosed with breast CA, and met the inclusion criteria. The study data were collected using a 24-question personal information form questioning the patients' sociodemographic and disease-related characteristics, the Breast Cancer Stigma Scale, the Patient Health Questionnaire (PHQ-9), and the Breast Cancer-Specific Quality of Life Scale (EORTC QLQ- BR23), and face-to-face interview techniques. The language and content validity, criterion and discriminant validity, construct validity, and reliability analyses of the scale were carried out, respectively. Descriptive statistical methods (number, percentage mean, standard deviation), correlation analysis, T test, One Way ANOVA tests, Cronbach Alpha analysis, confirmatory factor analysis, and Explanatory Factor Analysis were used in the analysis of the data. The content validity criterion was found to be 1.00 for the Content Validity Ratio. It was determined that the item-total test correlation values of the scale varied between 0.663 and 0.892. Cronbach alpha values for the sub-dimensions of the scale were calculated as follows; the Cronbach alpha coefficient for the self-image impairment (Sİİ) sub-dimension was 0.92, for the social isolation (Sİ) sub-dimension 0.70, for the discrimination(D) sub-dimension 0.78, for the internalized stigma (İS) sub-dimension 0.89, and the total scale Cronbach alpha coefficient was 0.90. It was observed that the Turkish version of the scale fit well with the original model, thus confirming the 4-factor structure of the scale. The Breast Cancer Stigma Scale is a valid and reliable tool measuring stigma level in breast cancer patients in Turkish society.