Destinasyon imajı ile destinasyon kişiliğinin turistlerin seyahat motivasyonu ve tekrar ziyaret etme niyetlerine etkisi: Erdek örneği
The effect of destination image and destination personality on tourists' travel motivation and revisit intentions: The case of Erdek
  1. Tez No: 961416
  2. Yazar: ÖZLEM AYDOĞDU ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon imajı, Destinasyon kişiliği, Seyahat motivasyonu, Tekrar ziyaret etme niyeti, Erdek, Destination image, Destination personality, Travel motivation, Revisit intention, Erdek
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı, destinasyon imajı ile destinasyon kişiliğinin, turistlerin seyahat motivasyonu ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu amaçla, örneklem olarak seçilen Balıkesir iline bağlı Erdek ilçesine 2024 yılının Haziran-Ekim aylarında gelerek konaklama tesislerinde en az bir gece kalan 752 turiste uygulanan anket çalışmasından elde edilen veriler, sosyal bilimler alanında sıklıkla kullanılan bir paket programa kodlanmış ve çeşitli analizler yapılarak değişkenler arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılmıştır. Tez çalışması, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, problemi, amacı, önemi, varsayımları ile sınırlılıklarına yer verilmiştir. Çalışmanın kuramsal çerçevesini oluşturan ikinci bölümde öncelikle destinasyon kavramı ile ilgili açıklamalar yapılmış, örneklem olarak seçilen Erdek destinasyonu ile ilgili veriler paylaşılmıştır. Ardından araştırmanın bağımsız değişkenleri olan destinasyon imajı ile destinasyon kişiliği; bağımlı değişkenleri olan seyahat motivasyonu ile tekrar ziyaret etme niyeti kavramları hakkında kapsamlı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın hipotezleri ve modeli, evren ve örneklemi, veri toplama araç ve teknikleri, araştırmada kullanılan ölçekler, pilot uygulama ve veri toplama süreci ile ilgili detaylar sunulmuştur. Araştırmanın dördüncü ve son bölümünde ise araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Yapılan analizler sonucunda destinasyon imajı ile destinasyon kişiliğinin turistlerin seyahat motivasyonu ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca turistlerin algıladıkları destinasyon imajı ile kişiliği, seyahat motivasyonu ve tekrar ziyaret etme niyetlerinin sosyo-demografik özellikleri itibariyle farklılıklar gösterdiği de ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the impact of destination image and destination personality on tourists' travel motivation and revisit intention. To achieve this objective, data were collected through a questionnaire administered to 752 tourists who stayed at least one night in accommodation facilities in Erdek, a district of Balıkesir province, during the period of June to October 2024. The collected data were coded into a widely used software package in the field of social sciences, and various analyses were conducted to reveal the relationships between the variables. This dissertation consists of four main chapters. The first chapter addresses the research topic, problem statement, objectives, significance, assumptions, and limitations. The second chapter, which forms the theoretical framework of the study, initially presents explanations related to the concept of destination and provides data regarding Erdek, the selected sample destination. Subsequently, detailed information is provided on the independent variables—destination image and destination personality—as well as on the dependent variables—travel motivation and revisit intention. The third chapter elaborates on the research hypotheses and model, population and sample, data collection tools and techniques, measurement scales used in the study, the pilot study, and the data collection process. The fourth and final chapter presents the research findings. The results indicate that destination image and destination personality have a significant and positive impact on tourists' travel motivation and revisit intention. Moreover, it was revealed that tourists' perceptions of destination image and personality, along with their travel motivation and revisit intentions, vary based on their socio-demographic characteristics.