1980 sonrası Türk şiirinde İslami duyarlılık
Islamic sensitivity in after 1980 Turkish poetry
- Tez No: 961438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İslam, Edebiyat, Şiir, Islam, Literature, Poetry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
İslami şiir, İslami bir duyarlılık, motivasyon ve kavramlarla yazılan şiirlere verilen isimdir. Türk şiirini besleyen başlıca kaynaklardan biri İslam dinidir. Türklerin İslamiyet'le tanışmasından bu yana şiirin başlıca unsuru olan İslamiyet, 1980 sonrası Türk şiirinde de etkisini sürdürmüştür. Bu çalışmada, İslami şiirin tanımı, tasnifleme sistemi, incelenme yöntemi ve örneklerle açıklanması üzerinde durulmuştur. İslami şiirler, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın örneklemi 1980 sonrası Türk şiiriyle sınırlı tutulmuş ve her başlık altında şiir örnekleri ve incelemelerine yer verilmiştir. Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda, 1980 sonrası Türk edebiyatında İslami şiir; İslamcı Şiir, Türk-İslam Şiiri, Tasavvufi Şiir, İslami Mistik Şiir, İslami Metafizik Şiir, İslami Kültürel Şiir, İtikadi Şiir ve İslami Romantik Aşk Şiiri olmak üzere sekiz başlık altında ele alınmıştır. Bu çalışmanın, İslami şiir ve tematik inceleme üzerine yapılacak olan araştırmalara katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Islamic poetry is the name given to poems written with an Islamic sensibility, motivation and concepts. Islam is one of the main sources of Turkish poetry. Islam, which has been the main element of our poetry since the Turks met Islam, has continued its influence in Turkish poetry after 1980. In this study, the definition of Islamic poetry, classification system, method of analysis and explanation with examples are emphasised. Islamic poems were analysed by using document analysis method, one of the qualitative research methods. The sample of this study is limited to post-1980 Turkish poetry and poetry samples and analyses are included under each title. As a result of all these evaluations, Islamic poetry in post-1980 Turkish literature has been analysed under eight headings: Islamist Poetry, Turkish-Islamic Poetry, Sufi Poetry, Islamic Mystical Poetry, Islamic Metaphysical Poetry, Islamic Cultural Poetry, Religious Poetry and Islamic Romantic Love Poetry. It is thought that this study will contribute to the research on Islamic poetry and thematic analysis.