Doğum sonrası dönemde iki uçlu duygudurum bozukluğu ataklarını tetikleyen sosyodemografik ve klinik etkenler
Sociodemographic and clinical factors triggering bipolar mood disorder episodes in the postpartum period
- Tez No: 961460
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR YENİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu, İUDB, doğum sonrası, gebelik, Bipolar Disorder, postpartum, pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Köksal Yiğit, F. Doğum Sonrası Dönemde İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu Ataklarını Tetikleyen Sosyodemografik ve Klinik Etkenler. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2025. Bu çalışmanın amacı İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu (İUDB) tanısı olan kadınlarda; gebelik ve doğum sonrası dönemde bozukluğun seyrinin olumlu ilerleyebilmesi için risk faktörlerinin tanımlamak, bozukluğun erken tanısını koymak ve uygun tedavinin sunulmasına olanak sağlayacak sosyodemografik ve klinik etkenleri araştırmaktır. Bu amaçla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na 03.10.2024 – 28.02.2025 tarihleri arasında başvuran İUDB tanılı doğum sonrası dönemde atak geçirmiş olan 70 kadının bulunduğu vaka grubu ve İUDB tanılı doğum sonrası dönemde atak geçirmemiş olan 70 kadının bulunduğu kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma ölçütlerini karşılayan hastalara genel demografik bilgiler ve araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan genel hastalık bilgilerini içeren form, yüz yüze yapılan görüşmelerde araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Çalışmamızda düşük eğitim düzeyi, işsizlik ve düşük gelir düzeyine sahip olmak; atak sıklığını ve şiddetini artıran etkenler olarak öne çıkmıştır. Gebelik öncesi hastalık özellikleri, doğum sonrası atak gelişimi üzerinde belirleyici olmuştur. İlaç tedavisinin gebelik öncesi ya da gebelikte aniden kesilmesi hem gebelik sırasında hem de doğum sonrası dönemde hastalık yineleme riskini artırmaktadır. Sosyal destek mekanizmalarının varlığı hem gebelikte hem de doğum sonrası dönemde koruyucu bir faktör olarak tanımlanmıştır. Aile öyküsü hastalık seyrinde anlamlı risk artırıcı faktör olarak saptanmıştır. Gebelik planlaması ve doğum sonrası komplikasyonlar gibi obstetrik değişkenlerin de atak gelişiminde etkili olabileceği gösterilmiştir. Sonuç olarak, İUDB tanısı olan kadınlarda gebelik ve doğum sonrası dönemlerde bozukluğun seyrini etkileyen çeşitli klinik ve çevresel risk etkenleri belirlenmiştir. Bu risk faktörlerinin erken dönemde tanımlanması ve yönetilmesi hem annenin hem de bebeğin ruh sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Köksal Yiğit, F. Sociodemographic and Clinical Factors Triggering Bipolar Disorder Episodes in the Postpartum Period. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Mental Health and Diseases, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2025. The aim of this study is to identify risk factors, enable early diagnosis of the disorder, and explore sociodemographic and clinical variables that would allow for the provision of appropriate treatment in order to promote a favorable course of Bipolar Disorder (BD) during pregnancy and the postpartum period in women diagnosed with BD. For this purpose, 70 women diagnosed with BD who experienced an episode during the postpartum period and 70 women diagnosed with BD who did not experience an episode during the postpartum period, all of whom applied to the Department of Mental Health and Diseases at Eskişehir Osmangazi University between 03.10.2024 and 28.02.2025, were included in the study as the case and control groups, respectively. Participants who met the inclusion criteria were interviewed face-to-face, during which they completed a general demographic data form and a general illness information form developed by the researcher. In our study, low educational attainment, unemployment, and low income levels were identified as factors that increased the frequency and severity of episodes. Pre-pregnancy disease characteristics were found to be significant determinants of postpartum episode development. Abrupt discontinuation of pharmacological treatment before or during pregnancy was found to increase the risk of relapse both during pregnancy and in the postpartum period. The presence of social support mechanisms was identified as a protective factor in both pregnancy and postpartum periods. A family history of psychiatric illness was found to be a significant risk-enhancing factor. Obstetric variables such as pregnancy planning and postpartum complications were also shown to influence episode development. In conclusion, various clinical and environmental risk factors that affect the course of the disorder during pregnancy and the postpartum period in women with BD were identified. Early identification and management of these risk factors are of great importance for the mental health of both mother and child.