Evaluation of the impact of humanitarian organizations' interventions to support the education sector in nw Syria
Suriye'nin kuzeybatısında eğitim sektörünü desteklemek için insani yardım kuruluşlarının müdahalelerinin etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 961520
  2. Yazar: YOUSEF ALFARES
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. AHMET KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani müdahaleler, çatışma bölgelerinde eğitim, Kuzeybatı Suriye, eğitim erişimi, öğretmen eğitimi, psikososyal destek, altyapı geliştirme, öğrenci kaydı, eğitimde zorluklar, STK desteği, Humanitarian interventions, education in conflict zones, Northwest Syria, access to education, teacher training, psychosocial support, infrastructure development, student enrollment, educational challenges, NGO support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kuzeybatı Suriye'deki devam eden çatışma, eğitim sistemini ciddi şekilde bozarak öğrenciler, öğretmenler ve okul yöneticileri üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. İnsani yardım kuruluşları, eğitim erişimini yeniden sağlamak amacıyla altyapı yenileme, öğretmen eğitimi, psikososyal destek ve eğitim kaynaklarının sağlanması gibi müdahalelerde bulunmuştur. Bu çalışma, bu müdahalelerin eğitim erişimini iyileştirmedeki etkinliğini ve çatışma bölgelerinde karşılaşılan sistemik zorlukları aşmadaki rolünü değerlendirmektedir. Karışık yöntem yaklaşımı kullanılarak 30 okul yöneticisi, 30 öğretmen ve 30 veli ile yapılan yapılandırılmış görüşmelerden ve ikincil kaynaklardan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Bulgular, insani yardım çalışmalarının öğrenci kayıt oranlarını artırdığını, öğretmen eğitimini geliştirdiğini ve öğrenme ortamlarını iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak, yetersiz finansman, öğretmen maaşlarının düzensizliği, kalabalık sınıflar ve eksik eğitim materyalleri gibi sorunlar devam etmektedir. Araştırma, psikososyal destek programlarının öğrenciler ve öğretmenler üzerindeki psikolojik etkileri hafifletmede kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Uzun vadeli finansmanın sürdürülmesi, öğretmen teşviklerinin artırılması, altyapı geliştirme çalışmalarının genişletilmesi ve toplum katılımının güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, kriz zamanlarında eğitim üzerine yapılan akademik tartışmalara katkıda bulunmakta ve eğitim erişimini ve kalitesini artırmaya yönelik politika yapıcılar ve insani yardım aktörleri için uygulanabilir öneriler sunmaktadır..
Özet (Çeviri)
The ongoing conflict in Northwest Syria has severely disrupted the education system, impacting students, teachers, and school administrators. Humanitarian organizations have intervened to restore access to education through infrastructure rebuilding, teacher training, psychosocial support, and provision of educational resources. This study evaluates the effectiveness of these interventions in improving access to education and overcoming systemic challenges in conflict-affected areas. Using a mixed-methods approach, data was gathered from 30 school managers, 30 teachers, 30 parents, and 10 Education Experts in I/NGOs through structured interviews, complemented by secondary sources. Findings reveal that humanitarian efforts have led to increased student enrollment, enhanced teacher training, and improved learning environments. However, challenges such as insufficient funding, teacher salary instability, overcrowded classrooms, and inadequate teaching materials persist. The study highlights the critical role of psychosocial support programs in mitigating the psychological impact of conflict on students and teachers. Recommendations include sustaining long-term funding, improving teacher incentives, expanding infrastructure development, and strengthening community involvement. This research contributes to the broader discourse on education in emergencies and offers actionable insights for policymakers and humanitarian actors striving to enhance educational access and quality in conflict zones.