Sağlık bilimlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin bilinçli farkındalık, öz yeterlik, psikolojik sağlamlık ile madde bağımlılığı farkındalığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between mindfulness, self-efficacy, psychological resilience and substance abuse awareness of university students studying in health sciences
- Tez No: 961545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, madde bağımlılığı farkındalığı, öz yeterlilik, psikolojik sağlamlık, üniversite öğrencileri, Duygusal öz yeterlilik, Psikolojik dayanıklılık, Sağlık bilimleri, Mindfulness, substance addiction awareness, self-efficacy, psychological resilience, university students, Emotional self efficiacy, Hardiness on psychological, Health sciences
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sağlık bilimleri alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin bilinçli farkındalık, öz yeterlik, psikolojik sağlamlık düzeyleri ile madde bağımlılığı farkındalıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2023–2024 akademik yılı içerisinde Aksaray Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören toplam 605 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin analizi SPSS 24.0 programı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler; ortalama (±), standart sapma, sayı ve yüzde olarak sunulmuştur. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Öğrencilerden 324'ü Hemşirelik, 167'si Acil Yardım ve Afet Yönetimi, 114'ü ise Sağlık Yönetimi bölümünde öğrenim görmektedir. Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BFÖ) puan ortalaması 56,39±12,08, Genel Öz Yeterlilik Ölçeği (GÖYÖ) puan ortalaması 29,17±5,84, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) puan ortalaması 18,64±4,44 ve Madde Bağımlılığı Farkındalığı Ölçeği (MBFÖ) toplam puan ortalaması ise 104,41±13,53 olarak bulunmuştur. BFÖ ile GÖYÖ ve KPSÖ arasında pozitif yönlü, anlamlı ve zayıf düzeyde (p<0,05) bir ilişki olduğu belirlenmiştir. KPSÖ ile GÖYÖ arasında ise pozitif yönlü, anlamlı ve güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, MBFÖ ile BFÖ ve GÖYÖ arasında pozitif yönlü ve zayıf düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilere yönelik bilinçli farkındalık, öz yeterlik ve psikolojik sağlamlığı geliştiren psikoeğitim programlarının uygulanması önemlidir. Ayrıca, madde bağımlılığı farkındalığını artırmaya yönelik bilgilendirici etkinlikler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the relationship between mindfulness, self-efficacy, psychological resilience levels, and substance addiction awareness among university students studying in the field of health sciences. The sample of the study consisted of a total of 605 students studying at Aksaray University Faculty of Health Sciences during the 2023–2024 academic year. Data were analyzed using the SPSS 24.0 software. Descriptive statistics were presented as mean (±), standard deviation, frequency, and percentage. A significance level of p<0.05 was accepted. Among the students, 324 were studying Nursing, 167 were in Emergency Aid and Disaster Management, and 114 were in Health Management. The mean score of the Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) was 56.39±12.08, the General Self-Efficacy Scale (GSES) was 29.17±5.84, the Brief Resilience Scale (BRS) was 18.64±4.44, and the Substance Addiction Awareness Scale (SAAS) total score was found to be 104.41±13.53. A positive, significant, and weak relationship was found between the MAAS and both the GSES and BRS (p<0.05). A positive, significant, and strong relationship was observed between the BRS and the GSES. In addition, a positive and weak relationship was detected between the SAAS and both the MAAS and GSES. It is important to implement psychoeducation programs aimed at improving students' mindfulness, self-efficacy, and psychological resilience. Furthermore, informative activities should be organized to increase substance addiction awareness.