Irak basra şehrinde örnekleme alanl arından alınan toprak örneklerinde radyoaktivite ölçümü
Radioactivity measurement in soil samples taken from sampling areas in basra city, İraq
- Tez No: 961613
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radio and Television, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Güney Irak, Radon, Radyoaktivite, Radon gas, Radioactivity, Southern Iraq
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada, Güney Irak'taki Basra şehrinde seçilen üç bölgede yer alan araştırma alanlarında topraktaki radyoaktif radon gazı (Rn222) ölçümlerini gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanları Basra Şehrinin kuzeyi, doğusu ve batısı olmak üzere üç ana bölgeye ayrılmıştır. Seçilen üç alanın bir tanesi doğal kırsal alan, diğer iki tanesi kentsel-endüstriyel alanlar içerisinde yer almaktadır. Kuzey bölgesi“AlQurna”olarak adlandırılır; ikincisi“Kutaiban”olarak adlandırılır ve Basra şehrinin doğusunda yer alır; üçüncüsü“Al-Shuaiba”olarak adlandırılır ve Basra'nın batısında yer alır. Al-Qurna araştırma alanından 24, Kutaiban araştırma alanından 38, Al-Shuaiba araştırma alanından 38 örnek alınmıştır Basra şehir merkezinin yaklaşık 15-20 kilometre batısında bulunan Al-Shuaiba bölgesi, petrol çıkarma ve rafinasyon tesislerinin varlığıyla karakterizedir. Bu bölgedeki farklı yerlerden otuz sekiz başka örnek alındı, minimum ve maksimum konsantrasyonlar sırasıyla 352.9±4.7 ila 298.3,9±4.0 Bq/m³ arasında değişmiştir. Bu bölgedeki örnekler için genel ortalama 292.74 Bq/m³'tür.Al-Qurna, Basra Valiliği'nin merkezinin yaklaşık 70-75 km kuzeyinde yer almaktadır. Bu alan, petrol üretiminin başladığı son petrol arama alanlarının varlığı ve gaz, buhar ve duman emisyonlarının varlığı nedeniyle seçilmiştir. Farklı yerlerden 24 örnek alınmış ve Al-Qurna'daki bu çalışma alanlarında radon gazı konsantrasyonları 181.9 ± 2.4 ile 58.2 ± 8.4 Bq/m3 arasında ölçülmüştür. Bu örnekler için genel ortalama 70.0 ± 39.3 Bq/m3 'tür. Bu alandaki konsantrasyonların, radon konsantrasyonlarını ölçmek için kullanılan uluslararası sistem içinde olduğu ve bu nedenle güvenli kabul edildiği bulunmuştur. Son alan Basra Valiliği merkezinin doğusunda bulunan (Kutaiban) bölgesidir. Bu alan nehirler ve palmiye ormanları bakımından zengin bir kırsal alan olması ve bu nedenle termik santral dışında birkaç fabrika ve tesis olmasıyla karakterize edilir. Bu araştırma alanlarında, radon gazı konsantrasyonları beş farklı lokasyonda 109.1±1.4 Bq/m3 – 32.7±3.4 Bq/m3 arasında bulunmuştur. Bu örnekler için genel ortalama 77.1±36.2 Bq/m3 'tür. Sonuç olarak doğal alanlarda ölçülen radon seviyesinin endüstriyel alanlardan 2-3 kat daha az olduğu bulunmuştur. Bu durum petrol çıkarırken yer altı katmanlarının kırılması sonucu bu katmanlardan üst katmanlara çıkan radon gazından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, radioactive radon gas (Rn222) measurements were carried out in soil in three selected regions of Basra city in Southern Iraq. The study areas were divided into three main regions: north, east and west of Basra city. One of the three selected areas is located in natural rural areas and the other two are in urbanindustrial areas. The northern region is called“Al-Qurna”; the second is called“Kutaiban”and is located east of Basra city; the third is called“Al-Shuaiba”and is located west of Basra. 24 samples were taken from Al-Qurna research area, 38 from Kutaiban research area and 38 from Al-Shuaiba research area. The Shuaiba region, located approximately 15-20 kilometers west of Basra city center, is characterized by the presence of oil extraction and refining g facilities. Thirty-eight other samples were taken from different locations in this region, with minimum and maximum concentrations ranging from 352.9±4.7 to 298.3.9±4.0 Bq/m³, respectively. The overall mean for samples from this region is 292.74 Bq/m³. Al-Qurna is located approximately 70-75 km north of the center of Basra Governorate. This area was selected because of the presence of recent oil exploration areas where oil production has begun and the presence of gas, vapor and smoke emissions. Twenty-four samples were taken from different locations and radon gas concentrations were measured at these study areas in Al-Qurna, ranging from 181.9±2.4 to 58.2±8.4 Bq/m3 . The overall mean for these samples was 70.0±39.3 Bq/m3 . The concentrations at this area were found to be within the international system used to measure radon concentrations and, therefore, are considered safe. The last area is the area (Kutaiban) located east of the center of Basra Governorate. This area is characterized by being a rural area rich in rivers and palm forests and therefore having few factories and facilities other than thermal power plants. In these research areas, radon gas concentrations were found between 109.1±1.4 Bq/m3 – 32.7±3.4 Bq/m3 in five different locations. The general average for these samples was 77.1±36.2 Bq/m3 . As a result, it was found that the radon level measured in natural areas was 2-3 times lower than in industrial areas. It is thought that this situation may be due to radon gas rising from underground layers to the upper layers as a result of the rupture of these layers during oil extraction.