Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunların incelenmesi
An examination of the professional challenges faced of physical education and sport teachers
- Tez No: 961654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SUHA YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi dersi, Beden eğitimi öğretmeni, Meslek, Mesleki sorun, Physical education class, Physical education and sports teacher, Profession, Professional problems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada Türkiye'nin farklı bölgelerinde, farklı kademelerinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunların çok yönlü olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseniyle yürütülmüştür. Araştırmada verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu olarak Türkiye'nin farklı illerinde görev yapmakta olan 20 erkek 7 kadın beden eğitimi öğretmenine ulaşılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiş ve öğretmen görüşlerinden hareketle 6 ana tema altında sınıflandırılan sorun alanları belirlenmiştir. Bu temalar; fiziksel ve altyapı yetersizlikleri, okul yönetiminden kaynaklı sorunlar, veli ve toplum kaynaklı sorunlar, öğrenci kaynaklı sorunlar, lisans eğitiminden kaynaklı sorunlar ve dersin niteliği ve uygulama zorluklarından kaynaklı sorunlar olarak sıralanmaktadır. Öğretmenler meslekte karşılaştıkları sorunlar arasında spor tesisi ve malzeme yetersizliği, okul yönetimi desteğinin zayıf olması, dersin diğer öğretmenler ve veliler tarafından küçümsenmesi, lisans eğitiminde uygulamaya dönük yeterlilik eksiklikleri ve ders saatlerinin başka etkinlikler için kullanılmasına bağlı olarak ders sürekliliğinin bozulması yer almaktadır. Bununla birlikte, öğretmenler yalnızca fiziksel altyapı değil; aynı zamanda mesleki saygınlık, karar süreçlerine katılım ve toplumsal algı konusunda da birtakım eksiklikler yaşadıklarını belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin dile getirdiği sorunların sadece bireysel çabalarla çözülemeyeceği, bütüncül ve çok boyutlu bir eğitim politikası yaklaşımına ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştır. Bu bağlamda lisans eğitiminin uygulamalı içeriğinin artırılması, okul yöneticilerine yönelik farkındalık çalışmaları yapılması, velilere yönelik bilgilendirici etkinlikler ve seminerler düzenlenmesi, dersin yapısal ve kültürel statüsünün güçlendirilmesi gibi çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively examine the challenges faced by physical education and sports teachers working at different educational levels across various regions of Turkey. The study was conducted using the case study design, one of the qualitative research methods. A semi-structured interview form was used to collect data. The study group consisted of 27 physical education teachers (20 male, 7 female) working in different provinces of Turkey. The data were analyzed using content analysis techniques, and based on the teachers' statements, six main thematic areas of problems were identified. These themes include: inadequacies in physical conditions and infrastructure, problems stemming from school administration, issues related to parents and society, student-related challenges, problems arising from undergraduate education, and difficulties concerning the nature and implementation of the course. Teachers reported facing issues such as the lack of sports facilities and equipment, limited support from school administration, the course being undervalued by other teachers and parents, problems related to girls' participation and clothing, insufficient practice-based competencies in undergraduate education, and disruptions in course continuity due to class time being allocated to other activities. Moreover, teachers indicated experiencing deficiencies not only in physical infrastructure but also in professional recognition, participation in decision-making processes, and societal perception. As a result of the study, it was emphasized that the issues raised by the teachers cannot be resolved through individual efforts alone and that a holistic and multidimensional educational policy approach is required. In this context, several solution proposals were presented, such as enhancing the practical content of undergraduate education, conducting awareness programs for school administrators, organizing informative activities and seminars for parents, and strengthening the structural and cultural status of the course.