2023-2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sorularının okuduğunu anlama ve yorumlama becerisi açısından incelenmesi
Analysis of 2023-2024 High School Transition System (LGS) exam questions in terms of reading comprehension and interpretation skills
  1. Tez No: 961710
  2. Yazar: AYŞENUR ÖRSDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası Okuryazarlık, LGS, Okuduğunu Anlama ve Yorumlama Becerisi, Ölçme ve Değerlendirme, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Interdisciplinary Literacy, LGS, Reading Comprehension and Interpretation Skills, Assessment and Evaluation, Turkish Language Curriculum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, 2023 ve 2024 yıllarında uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav soruları, okuduğunu anlama ve yorumlama becerileri açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, yalnızca Türkçe dersiyle sınırlı kalmadan; matematik, fen bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait soruların da okuryazarlık temelli becerilerle ilişkisini ortaya koymak ve disiplinlerarası bir analiz gerçekleştirmektir. Nitel araştırma desenine dayanan çalışmada, veri toplama aracı olarak uzman öğretmen görüşlerine dayalı değerlendirme formları kullanılmış; elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, LGS'de yer alan çok sayıda sorunun Türkçe Öğretim Programı'ndaki okuma kazanımlarıyla doğrudan, dolaylı veya karma biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi sözel alan derslerinde okuma ve yorumlama becerileri doğrudan ölçülürken; matematik ve fen bilimleri gibi sayısal alan derslerinde, bu beceriler daha çok problemin bağlamını anlamak, grafik veya tablo yorumlamak ve çözüm stratejisi belirlemek amacıyla dolaylı biçimde kullanılmaktadır. Ayrıca 2023 ve 2024 yılları karşılaştırıldığında, kazanım dağılımlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bu durum, LGS'nin sınav yapısında süreklilik gösterdiğini ve merkezi sınavların Türkçe Dersi Öğretim Programı kazanımları ile büyük oranda uyumlu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the questions of the High School Transition System (LGS) exams applied in 2023 and 2024 were evaluated in terms of reading comprehension and interpretation skills. The aim of the study is not limited to the Turkish course, but also to reveal the relationship between the questions of Mathematics, Science, Turkish Revolution History and Kemalism, and Religious Culture and Moral Knowledge courses with literacy-based skills and to perform an interdisciplinary analysis. In the study based on qualitative research design, evaluation forms based on expert teacher opinions were used as data collection tools and the data obtained were analyzed by descriptive analysis method. The findings show that many questions in the LGS are directly, indirectly or in a mixed way related to the reading outcomes in the Turkish Language Teaching Program. While reading and interpretation skills are directly measured in verbal courses such as Religious Culture and Moral Knowledge and Turkish Revolution History and Kemalism, these skills are used indirectly in numerical courses such as Mathematics and Science in order to understand the context of the problem, interpret graphs or tables and determine a solution strategy. In addition, when the years 2023 and 2024 were compared, no statistically significant difference was observed in the achievement distributions. This indicates that the structure of the LGS exam shows consistency and is largely aligned with the learning outcomes specified in the Turkish Language Curriculum.