Kripto paraların finansal iletişim odağında ülke itibarı üzerindeki rolü: El Salvador deneyimi
The role of cryptocurrencies in financial communication and their influence on national reputation: The case of El Salvador
- Tez No: 961768
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kripto Paralar, Finansal İletişim, Ülke İtibarı, El Salvador, Bitcoin, Cryptocurrencies, Financial Communication, Country Reputation, El Salvador, Bitcoin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada kripto paraların finansal iletişim bağlamında ülke itibarına etkisi, El Salvador deneyimi üzerinden araştırılmıştır. 2021 yılında ilk kripto para birimi olan Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul ilk ülke olan El Salvador'un, bu yasal değişikliğinin kripto para kullanıcısı nezdinde oluşan itibarını ölçmek için evren olarak Türkiye'deki kripto para kullanıcıları seçilmiştir. Bu bağlamda dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde ülke itibarı ve küreselleşme kavramları iletişim disiplini perspektifinden ele alınarak, çalışmanın ilerleyeceği teorik altyapı inşa edilmiştir. İkinci bölümde para, finansal iletişim ve kripto para kavramları tarihsel bir okumaya tabi tutulmuştur. Bu bağlamda paranın sadece iktisadi bir değer taşımadığı; aynı zamanda paranın yapısı, sistemi ve biçimi ile dönemin ruhunu ve iktidar ilişkilerini yansıtan simgesel nesne olduğu vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde ise ulus devlet ve kripto para çelişkisi üzerinde durularak, ulus devletlerin kripto paraları geleneksel finans sisteminin içine dahil etmek için gerçekleştirdikleri yasal düzenlemeler incelenmiştir. Akabinde çalışmanın örneklemini oluşturan El Salvador Cumhuriyeti'nin sosyal, siyasal ve ekonomik yapısı; Bitcoin'i resmi para birimi kabul etmesindeki temel motivasyon ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Türkiye'deki kripto para yatırımcılarının El Salvador'un Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etmesinin, bu yatırımcılar nezdinde oluşan ülke itibarı nicel veri yöntemlerinden olan anket tekniği ile ölçülmüştür. Ülke itibarını beş boyutta ele alan bu araştırmada, El Salvador'un Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etmesinin, Türkiye'deki kripto para kullanıcıları nezdinde ülke itibarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of cryptocurrencies on national reputation in the context of financial communication, using the experience of El Salvador as a case study. To measure the impact of this legal change on the reputation of El Salvador among cryptocurrency users, cryptocurrency users in Turkey were selected as the research population. In this context, the first section of the four-part study examines the concepts of country reputation and globalisation from the perspective of the communication studies. The second section provides a historical overview of the concepts of money, financial communication, and cryptocurrency. In this context, it was emphasised that money is not only carrier of economic value, but also a symbolic object that reflects power relations through its structure, system and form. The third section highlights the tension between the nation state and cryptocurrency, examining the legal regulations implemented by states to incorporate cryptocurrencies into the traditional financial system. This section also discusses the social, political, and economic structure of the Republic of El Salvador, which was selected as the case study in this research and the primary motivations behind its decision to adopt Bitcoin as its offical currency. In the fourth section, the reputatipn of El Salvador among Turkish cryptocurrency users following the adoption of Bitcoin was measured using the survey technique, one of the quantitative research methods. The results of the study concluded that El Salvador's acceptance of Bitcoin had a positive impact on the country's reputation among cryptocurrency users in Turkey.