Türk sendikacılık hareketi: İsviçre ve Belçika örnekleri üzerinden karşılaştırmalı bir analiz
The Turkish trade union movement: A comparative analysis based on the cases of Switzerland and Belgium
  1. Tez No: 961871
  2. Yazar: MELTEM TORAMAN SOĞUKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararası sendikacılık, Türk sendikal hareketi, İsviçre sendikal hareketi, Belçika sendikal hareketi, Uluslararası karşılaştırma, Globalization, International trade unionism, Turkish trade union movement, Swiss trade union movement, Belgian trade union movement, International comparison
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Küreselleşme süreçleri ve teknolojik gelişmeler, sendikaların hem örgütlenme biçimlerinde hem de toplu pazarlık yaklaşımlarında kapsamlı değişikliklere yol açmış; bu durum, emek örgütlerinin yapısal özelliklerinden mücadele yöntemlerine kadar pek çok alanda yeni arayışlar ve uyum stratejileri geliştirmelerini zorunlu kılmıştır. Bu dönüşümlerin Türk sendikacılık hareketindeki yansımaları, İsviçre ve Belçika gibi ülkelerle yapılan karşılaştırmalar çerçevesinde bu çalışma kapsamında ele alınmaktadır. Özellikle Türkiye'deki sendikal hareketin güçlü ve zayıf yönlerinin İsviçre ve Belçika örnekleri üzerinden analiz edilmesi, Türk sendikacılığının mevcut durumunun daha iyi anlaşılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Tezde, Türkiye'deki sendikal yapının küresel ölçekte yaşanan dönüşümlere nasıl yanıt verdiği ve bu tepkilerin emek örgütlerinin geleceği açısından taşıdığı stratejik önem detaylı biçimde değerlendirilecektir. Ayrıca küreselleşme ve dijitalleşme süreçlerinin örgütlenme modelleri, temsil yapıları ve toplu pazarlık süreçleri üzerindeki etkileri kapsamlı şekilde analiz edilecektir. Çalışma kapsamında, Türkiye'nin uluslararası işçi örgütleriyle kurduğu ilişkiler çerçevesinde sosyal haklar, işçi hakları ve çalışma koşulları gibi temel alanlardaki mevcut durumu da sorgulanacaktır. Bu doğrultuda,“Türk sendikacılık hareketi, İsviçre ve Belçika örnekleriyle karşılaştırıldığında sosyal haklar, işçi hakları ve çalışma koşulları açısından nasıl bir konumda bulunmaktadır?”sorusu çalışmada yanıtlanmaya çalışılmaktadır. Sonuç bölümünde ise, elde edilen bulgular doğrultusunda Türk sendikacılık hareketinin etkinliğini artırmaya yönelik stratejik politika önerileri geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Processes of globalization and technological advancements have led to comprehensive changes in both the organizational forms of trade unions and their approaches to collective bargaining. This situation has compelled labor organizations to develop new strategies of adaptation and exploration in many areas, ranging from structural characteristics to methods of struggle. This study examines the reflections of these transformations on the Turkish trade union movement within the framework of comparisons with countries such as Switzerland and Belgium. In particular, it aims to contribute to a better understanding of the current state of Turkish trade unionism by analyzing its strengths and weaknesses through the examples of Switzerland and Belgium. The thesis evaluates in detail how the trade union structure in Turkey has responded to the transformations experienced on a global scale and the strategic significance of these responses for the future of labor organizations. Furthermore, it provides a comprehensive analysis of the effects of globalization and digitalization processes on organizational models, representative structures, and collective bargaining processes. Within the scope of the study, the current situation of fundamental areas such as social rights, workers' rights, and working conditions is also questioned in the context of Turkey's relations with international labor organizations. In this regard, the research seeks to answer the question:“Where does the Turkish trade union movement stand in terms of social rights, workers' rights, and working conditions when compared to the examples of Switzerland and Belgium?”In the conclusion, based on the findings, the study aims to develop strategic policy recommendations to enhance the effectiveness of the Turkish trade union movement.