Trade unionism in Turkey: The self-understanding of Türk-İş and its role in society and politics (1950-1982)
Türkiye'de sendikacılık: Türk-İş'in kendinitanımlaması ve toplumda ve siyasetteki rolü (1950-1982)
- Tez No: 218021
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sendikacılık, Türk-İş, İşçi Sınıfı, Partilerüstü Politika, Siyasal Alan, Trade Unionism, Türk-İş, Working Class, Non-Partisanship Policy, Political Sphere
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu tezde Türkiye'deki sendikacılık ve işçi hareketi ve en büyük konfederasyon olan Türk-İş ile ilgili yaklaşımlar-eleştiriler işçi sınıfındaki sınıf bilinci eksikliğinin altı çizilerek ve siyasal alan ile ilişkilendirilmeler incelenerek tartışılmaktadır. Önemli bir eleştiri Türk-İş'in işçilerin kendi irade ve çabaları sonunda kurulmamış olmasıdır. Tezdeki diğer bir önemli tartişma noktası Türk-İş'in partilerüstü politikasıdır. Türk-İş'in siyasal alana 1980 askeri müdahalesine kadar oldukça etkin bir biçimde katıldığı saptanmaktadır. Ancak, bu katılımın sınrları geniş ölçüde ülkedeki ana siyasal partiler tarafından çizilmiş olduğunu göstermek mümkündür. Tez, Türk işçi sınıfındaki sınıf bilinci eksikliğinin, Türk-İş'in hierarşik yapısının ve siyasal partilerin Türk-İş'e çıkar amacıyla yönlenmelerinin problemlere yol açtığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The arguments concerning the trade unionism and working class movement in Turkey as well as the largest confederation, Türk-İş, in relation to the involvement in the political arena is debated in this thesis by underlining the lack of class identity among the workers. The main argument is that Türk-İş was not established by the will and efforts of the workers. Another major discussion point of the thesis is the non-partisanship policy of Türk-İş. It has been found that Türk-İş participated quite actively in the political sphere until the 1980 military intervention. However, the limits of this participation were widely drawn by the major political parties of the country. The thesis defends that there are problems stemming from the lack of class consciousness among the Türk-İş workers, the hierarchal structure of Türk-İş and the profit oriented approaches of the political parties towards Türk-İş.