Antik Yunan dünyasında şarap üretimi ve Dionysos kültü
Wine production and the cult of Dionysos in the Ancient Greek world
  1. Tez No: 961874
  2. Yazar: MEHMET ALİ İSEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LALEŞ USLU AZARAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Şarap, Üretim, Ticaret, Dionysos, Ancient Greece, Wine, Production, Trade, Dionysus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, Antik Yunan dünyasında şarap üretimi sürecini ve bu sürecin Dionysos kültüyle olan ilişkisini arkeolojik, mitolojik ve sosyokültürel açılardan ele almayı amaçlamaktadır. Şarap üretiminin Antik Yunan toplumunda yalnızca ekonomik bir faaliyet olmaktan öte, tanrısal bir döngünün maddi temsili olduğu düşüncesinden hareketle, üretimin her aşaması üzümün toplanmasından ezilmesine, fermantasyonundan karıştırılmasına ve tüketimine kadar ritüel ve sembolik bağlamda incelenmiştir. Çalışmanın çerçevesi mitoloji, arkeoloji ve ikonografi disiplinlerinin kesişiminde oluşturulmuştur. Araştırmada nitel yöntemler temel alınmış; Antik Yunan yazarlarının metinleri, döneme ait seramik ve mimari kalıntılar ile kült sahneleri analiz edilmiştir. Örneklem olarak Attika, Thasos, Delos ve Girit gibi şarap üretimiyle özdeşleşmiş bölgelere odaklanılmıştır. Araştırma bulguları, şarap üretim sürecinin Dionysos'un ölüm ve yeniden doğuş mitosuyla birebir örtüştüğünü; ezme, mayalama, durultma ve seyreltme gibi teknik işlemlerin her birinin mitolojik, ritüel ve etik anlamlar içerdiğini ortaya koymuştur. Üretim mekânları, sıradan ekonomik birimler olmaktan çıkarılarak tanrının içkinliğine sahne olan sembolik alanlara dönüşmüş; özellikle sempozyumlar ve Dionysos şenlikleri, şarabın tanrısal kudretinin halkla buluştuğu kolektif törenler olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Antik Yunan'da şarap hem Dionysos'un maddi tezahürü hem de toplumun doğa ve tanrıyla kurduğu simgesel ilişkinin aracısıdır. Üretim süreci yalnızca teknik değil aynı zamanda kutsal bir döngüdür. Bu bağlamda şarap üretimi, tanrının yeryüzüne inişini, bireyin tanrıyla teması ve toplumun mevsimsel yeniden doğuşunu temsil eden kültürel bir fenomene dönüşmüştür
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the process of wine production in the ancient Greek world and its relationship with the cult of Dionysos from archaeological, mythological, and sociocultural perspectives. Based on the understanding that wine production in ancient Greek society was more than a mere economic activity and rather a material representation of a divine cycle, each stage of production from grape harvesting to crushing, fermentation, blending, and consumption is analyzed within ritualistic and symbolic contexts. The framework of the study is constructed at the intersection of mythology, archaeology, and iconography. The research adopts qualitative methods, analyzing ancient Greek literary texts, period-specific ceramic and architectural remains, as well as depictions of cultic scenes. The regions of Attica, Thasos, Delos, and Crete, which are closely associated with wine production, have been selected as the focal areas of investigation. The findings reveal that the stages of wine production closely mirror the myth of Dionysos' death and rebirth; each technical process such as crushing, fermenting, clarifying, and diluting bears mythological, ritualistic, and ethical meanings. The sites of production, rather than being ordinary economic units, have been transformed into symbolic spaces where the immanence of the god is manifested. In particular, symposia and Dionysian festivals are interpreted as collective rituals in which the divine power of wine was communally experienced. In conclusion, wine in ancient Greece functioned both as the material embodiment of Dionysos and as a symbolic mediator in the relationship between society, nature, and the divine. The production process was not merely technical but constituted a sacred cycle. Within this context, wine production evolved into a cultural phenomenon representing the god's descent to earth, the individual's contact with the divine, and the community's cyclical renewal through seasonal rites.