Forecasting the demographic future of Türkiye by probabilistic projections
Olasılıksal projeksiyonlar yoluyla Türkiye'nin demografik geleceğinin öngörülmesi
- Tez No: 961875
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SİNAN TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Demografi, Sosyoloji, İstatistik, Demography, Sociology, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Nüfus projeksiyonları, öngörü, demografik belirsizlik, belirlenimci, doğurganlık, ölümlülük, göç, Population projections, forecast, demographic uncertainty, deterministic, fertility, mortality, migration
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Demografi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Demografi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Türkiye, nüfus projeksiyonları konusunda güçlü ve hızlı gelişmiş bir yazına ve deneyime sahiptir. Olasılıklı nüfus projeksiyonları, geleneksel belirleyici (deterministik/olasılıksız) yaklaşımlara karşı son on yılda popüler hale gelmiştir. Türkiye bir AB üyesi ülke olmaması ve idari kayıtlara dayalı tarihsel verilerin kısa bir zaman aralığına sahip olmasına rağmen, teknik uzmanlıktaki son gelişmeler ve veri kaynaklarındaki iyileşmeler, gelecekteki faaliyetler ve politika yapımına teknik bir rehberlik sağlayabilecek gerçekçi varsayımlara sahip olasılıklı projeksiyonlar konusunda pratik çalışmaları hak etmektedir. Bu tezde, Türkiye için kuşak-bileşen yöntemi ile olasılıklı projeksiyon yaklaşımlarının çeşitli uygulamalarının yapılması hedeflenmektedir. Ülkeye özgü demografik veri kullanılmaktadır. Bu tezin zamanlaması, azalan doğurganlık seviyeleri, bu gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan politika uygulamaları, özellikle COVID-19 salgınından sonra değişen ölümlülük örüntüsü ve göç akımlarındaki belirsizlik hakkındaki tartışmalara denk gelmektedir. Temel amaç, daha iyi teknik kabiliyetlerle işlev kazanan daha güçlü bir“projektör”ile daha aydınlanmış bir geleceğin daha iyi anlaşılmasıyla demografik çalışmalara katkıda bulunmaktır. En son resmi nüfus projeksiyonlarına benzer temel düzey varsayımlarla hesaplamalara dayanan ve VBA (Visual Basic Applications) ile Excel'de 2000 adet simülasyonla birlikte uygulanan ön sonuçlar, olasılıklı yaklaşımların geleceğe ilişkin belirsizlik konusunda mevcut belirlenimci projeksiyonlara göre nispeten daha geniş aralıklı, ancak istatistiksel olarak daha sağlam çıktılar sağladığını göstermektedir. Sonuçların politika belirlemede ve öngörülen politikaların başarıya ulaşmaları konusunda (doğurganlık, genç, yaşlı, toplumsal cinsiyet, okullaşma) önemli katkılar sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Türkiye has a strong and rapid developed literature and experience on population projections. Probabilistic population projections have become popular in the last decade against the tradition deterministic approaches. Although Türkiye is not a EU member country and historical data based on administrative registers has a short time span, the recent developments in technical expertise and improvements in data sources deserve practical studies on probabilistic projections with realistic assumptions that can provide a technical guidance for the future activities and policy-making. In this thesis, implementations of probabilistic population projection approaches for Türkiye with cohort-component method are being targeted. Country-specific demographic data is used. Timing of this thesis corresponds to the discussions on declining fertility levels, policy implementations due to those developments, changing mortality pattern especially after COVID-19 episode and the uncertainty of migration flows. The main aim is to contribute to the demographic studies with a better understanding of more enlightened future, by a stronger“projector”that performs under maintenance of better technical abilities. The preliminary results based on calculations by basic level assumptions similar to the most recent official population projections, which were applied by VBA (Visual Basic Applications) in Excel together with 2000 simulations, indicate that probabilistic approaches provide relatively wider but statistically more robust ranges than current deterministic projections on the uncertainty of future. The results have been shown to make significant contributions to policy making regarding the success of the envisaged policies (fertility, youth, elderly, gender, schooling).