Measurement of shear strength of coarse gravels by the wedge shear test
  1. Tez No: 9620
  2. Yazar: ŞENER ÇAĞNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gravel, shear strength, angle of internal friction, direct shear test, triaxial test, laboratory test, rockfill
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET TANELİ ZEMİNLERİN KAYMA DAYANIMININ PRİZMATÎK KAMA KESME DENEYÎYLE ÜLÇOLMESİ ÇA?NAN, ŞENER Yüksek Lisans Tezi, înş.Müh, Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker MİRATA Haziran 1990, 112 Sayfa Bu tezin amacı prizmatik kama kesme deneylerini ('PKKD') kullanarak iri çakılın kayma dayanımım ölçmektir. 'PKKD', yanal yükün de uygulandığı, yerinde kama kesme de neyinin laboratuara uygulanmış biçimidir. 'PKKD1, taşına bilir bir çerçeve ve bazı basit aletler kullanılarak uygu- 1 anı r. 'PKKD' aleti, 3 mm' ile 38 mm arasında tanelerden oluşan, iyi derecelenmiş çakıl ve aynı tane çapı dağılımın daki kırılmış taşın kayma dayanımını ölçmekte kullanılmış tır. Her iki malzeme de, hem sıkı hem de gevşek durumlarda denenmiştir. Ayrıca 'PKKD', 5 mm ile 10 mm arasında tane lerden oluşan, orta sıkılıktaki uniform çakıl üzerinde de uygulanmış, elde edilen sonuçlar, benzer şekilde hazırla mış» 102 mm çaplı örnekler kullanılarak yapılmış drenajlı üçeksenli deney sonuçları ile karşı laştı rı lmı ştır. 'PKKD' -v-sonuçlarının Uç eksenli deney sonuçları ile uyumlu olduğu, 'PKKD' ile denenen malzemelerin kayma dayanımının da mal zeminin köşelilik derecesi, tane çapı dağılımı ve göreli sıkılığı ile bağdaşan biçimde değiştiği gözlenmiştir. 'PKKD'nin güvenilir ve pratik bir deney olduğu, kul lanılan aletlerin taşınabilir özelliğinden dolayı da, kaya dolgu barajların ve iri taneli malzemeden yapılan yol dol gularının tasarım ve sıkıştırma denetimi amacıyla, arazide kolayca uygulanabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar sözcükler : Çakıl, kayma dayanımı, içsel sürtünme açısı, basit kesme deneyi, üç eksenli deney, laboratuar deneyi, kaya dolgu Bilim Dalı Kodu : 624.01.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASUREMENT OF SHEAR STRENGTH OF COARSE GRAVELS BY THE WEDGE SHEAR TEST ÇA?NAN, ŞENER M.S. in Civil Eng. Supervisor: Prof. Dr. TUrker MÎRATA June, 1990,112 Pages The aim of this thesis is the measurement of shear strength of coarse gravels by prismatic wedge shear tests ( ' priswests ' ). The 'priswest1 is the laboratory version of the in-situ wedge shear test using a lateral load. The 'priswest' uses a portable frame and a set of simple devices. The 'priswest' has been used to measure the shear strength of a well-graded gravel of between 3 mm and 38 mm particles, and of crushed stone with the same gradation, both materials being tested in the dense and loose states. 'Priswests' were also performed on 5 mm - 10 mm uniform gravel of medium density and the results compared with those of drained triaxial tests on 102 mm diameter specimens of similarly prepared material. The agreement between the results of 'priswests' and triaxial tests was satisfactory and the shear strength of the samples tested in m-'priswests' varied consistently with the degree of angularity, gradation, and relative density of the materials tested. It was concluded that the 'priswest' is a reliable and practical test, and because of the portable nature of the equipment, can be easily applied on site for the design and compaction control of rockfill dams and of road embankments of coarse granular materials.