Minimalizm ve grafik tasarım: Minimalist estetiğin logo tasarımı üzerindeki etkileri
Minimalism and graphic design: The effects of minimalist aesthetics on logo design
  1. Tez No: 961948
  2. Yazar: SELİN MAMAHATUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Minimalizm, grafik tasarım, logo tasarımı, marka algısı, görsel iletişim, kurumsal kimlik, kültürel bağlam, kullanıcı algısı, Minimalism, graphic design, logo design, brand perception, visual communication, corporate identity, cultural context, user perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez, grafik tasarımın önemli bir alt disiplini olan logo tasarımı bağlamında minimalist estetiğin etkilerini incelemektedir. Minimalizm; sadelik, işlevsellik ve görsel dengeyi temel alan bir yaklaşım olarak, günümüzde hem küresel hem yerel markalar tarafından tercih edilmektedir. Çalışmada, minimalizmin tarihsel gelişimi, grafik tasarımdaki temel ilkeleri ve bu yaklaşımın logolara yansıyan biçimsel özellikleri ele alınmıştır. Ayrıca, minimalist logoların marka kimliği, kullanıcı algısı ve kurumsal imaj üzerindeki etkileri kültürel farklılıklar ışığında değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yapılan çalışmada, hem uluslararası (Apple, Google, Airbnb, MasterCard) hem de yerel (Türk Hava Yolları, Arçelik, Garanti BBVA) markaların logo evrimi analiz edilmiş; bu değişimlerin görsel, işlevsel ve psikolojik etkileri tartışılmıştır. Tezde ayrıca, tipografi, renk kullanımı, negatif alan ve kompozisyon gibi temel tasarım ögelerinin minimalist anlayış çerçevesinde nasıl dönüştüğü ortaya konulmuştur. Küreselleşmenin ve dijitalleşmenin etkisiyle tasarımın homojenleşme eğilimi taşıdığı, ancak kültürel bağlamların hâlâ belirleyici rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bu tez, grafik tasarımcılar, markalaşma uzmanları ve iletişim profesyonelleri için minimalist estetiğin sunduğu olanakları daha bilinçli değerlendirmelerine katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of minimalist aesthetics within the context of logo design, a significant sub-discipline of graphic design. Minimalism, based on simplicity, functionality, and visual balance, is widely adopted by both global and local brands today. The study explores the historical development of minimalism, its core principles in graphic design, and how these principles manifest in logo design. Furthermore, the impact of minimalist logos on brand identity, user perception, and corporate image is evaluated through a cultural lens. Using a qualitative research method, the thesis analyzes the logo evolution of both international (Apple, Google, Airbnb, MasterCard) and local (Turkish Airlines, Arçelik, Garanti BBVA) brands. The visual, functional, and psychological effects of these changes are discussed in depth. The study also addresses how key design elements such as typography, color usage, negative space, and composition have been transformed within minimalist approaches. It concludes that while globalization and digitalization have contributed to the homogenization of design, cultural contexts still play a decisive role. This research aims to help graphic designers, branding experts, and communication professionals make more informed decisions about the potential of minimalist aesthetics.