Youtube Türkiye'de fast food tarzı yemekler ve izleyici tepkileri
Fast food style meals and viewer reactions on Youtube Turkey
- Tez No: 961960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK OCAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Sosyal Medya, Yemek, Fast Food, YouTube, Conspicuous Consumption, Social Media, Foof, Fast Food, YouTube
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, YouTube Türkiye'deki yemek içeriklerinin gösterişçi tüketim perspektifinden toplumsal boyutlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç, araştırmanın sorusunu ve konusunu ifade etmektedir. Araştırmada, nitel yöntem kapsamındaki içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Oha Diyorum, YapYap ve Tuna Tavus kanallarına ait üç video ve toplamda 2.474 izleyici yorumu analiz edilmiştir. Araştırmanın güvenilirliğinin sağlanması amacıyla Kodlama Rehberi oluşturulmuştur. Veriler, MAXQDA Analytics Pro (24.9.0) programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ise Kodlama Sistemi ve Kod İstatistikleri kullanılmıştır. Güvenirlik için Puanlayıcılar Arası Uyum Yüzdesi tercih edilmiştir. Geçerlilik ise Üçgenleme Stratejisi ile sağlanmıştır. Analiz sonucunda, güvenirliğin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, kategorilerin temalandırılması hakkındaki değerlendirmeler ve sosyal medya etkileşimleri üzerinden yorumlanmıştır. Sonuç olarak, sosyal medyadaki yemek içeriklerinin gösterişçi tüketimi yeniden ürettiği ve toplumsal yaşam biçimlerini yansıttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the social dimensions of food content on YouTube Turkey from the perspective of conspicuous consumption. This purpose expresses the question and subject of the research. Content analysis technique within the scope of qualitative methodology was used in the research. Three videos belonging to Oha Diyorum, YapYap and Tuna Tavus channels and a total of 2,474 viewer comments were analyzed. A Coding Guide was created to ensure the reliability of the research. The data were analyzed with MAXQDA Analytics Pro (24.9.0) program. Coding System and Code Statistics were used to analyze the data. Inter-rater Agreement Percentage was preferred for reliability. Validity was ensured by Triangulation Strategy. As a result of the analysis, it was determined that the reliability was quite high. The findings were interpreted through evaluations on the thematization of categories and social media interactions. As a result, it was seen that food content on social media reproduces ostentatious consumption and reflects social lifestyles.