Investigating the role of future perception and perceived social support on life satisfaction in emerging adults
Beliren yetişkinlerin yaşam doyumunda gelecek algısı vealgılanan sosyal desteğin rolünün incelenmesi
- Tez No: 962041
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Olumlu Gelecek Beklentisi, Gelecek Zaman Tutumu, Algılanan Sosyal Destek, Beliren Yetişkinlik, Life Satisfaction, Positive Future Expectation, Future Time Attitude, Perceived Social Support, Emerging Adulthood
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, beliren yetişkinlik döneminde yaşam doyumunun yordayıcıları olarak sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, çalışma durumu, algılanan ekonomik durum), yurt dışında yaşamaya ilişkin faktörler (mevcut ikamet edilen ülke, yurt dışında yaşama süresi, yurt dışında yaşama planı), geleceğe yönelik tutumlar (kaygılı ve planlı), olumlu gelecek beklentileri ve algılanan sosyal destek (aile, arkadaş, özel kişi) incelenmiştir. Veriler, Türkiye'de yaşayan ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları arasındaki 360 beliren yetişkinden (254 kadın, 106 erkek) kolay ulaşılabilir ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), Olumlu Gelecek Beklentileri Ölçeği (OGBÖ), Geleceğe Yönelik Tutum Ölçeği (GYTÖ) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) gibi geçerli ölçme araçları ile toplanmıştır. Bulgular, yaşam doyumunun yaş, algılanan ekonomik durum (orta ve yüksek), medeni durum (diğer), Türkiye'de yaşama, yurtdışına gitmeyi planlama (yurtdışında yaşamayı planlıyor ama şu anda değil ve yurtdışında yaşamayı planlamama), olumlu gelecek beklentileri, aile ve arkadaşlardan algılanan sosyal destek gibi değişkenler tarafından yordandığını göstermiştir. Buna karşılık, cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışma durumu, ikamet edilen ülke, planlı yönelim ve özel kişiden alınan destek regresyon analizinde anlamlı bir yordayıcı olarak bulunmamıştır. Bu bulgular, bazı demografik özelliklerin beliren yetişkinlikte yaşam doyumunun şekillenmesinde rol oynadığını; bunun yanında bireylerin geleceğe dair beklentilerinin, tutumlarının ve algıladıkları sosyal desteğin de yaşam doyumu üzerinde anlamlı etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictive roles of socio-demographic variables (gender, age, education level, marital status, employment status, perceived economic status), living abroad related factors (current country of residence, duration of living abroad, plans to live abroad), attitudes toward the future, positive future expectations, and perceived social support (family, friends, significant other) on life satisfaction during emerging adulthood were examined. Data were collected from 360 (254 females, 106 males) emerging adults; living in Türkiye and Turkish citizens living abroad through convenient and snowball sampling methods. Demographic Information Form, Satisfaction with Life Scale (SWLS), the Positiven Future Expectations Scale (PFES), Attitudes Towards the Future Scale (ATFS), Multidimensional Scale of Perceived Social Support Scale (MSPSS) were used to collect data. The results indicated that life satisfaction was predicted by age, perceived economic status (middle and high), marital status (other), living in Türkiye, plans to abroad (plan to live abroad but not now, and not plan to live abroad), positive future expectations, and perceived social support from family and friends. However, gender, education level, employment status, country of residence, planning orientation and support received from a significant other did not emerge as a significant predictor. The findings suggest that certain demographic characteristics play a role in shaping life satisfaction during emerging adulthood; in addition, individuals' expectations about the future, their attitudes, and their perceived social support also have significant influences.