An Inventory model for randomly perishing goods
Rassal raf ömrü olan ürünler için bir envanter politikası
  1. Tez No: 96205
  2. Yazar: BANU YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bozulabilir envanter, tesadüfi talep miktarı, yenilenen sürece göre gelen talep, Perishable inventory, batch demand, renewal arrival
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Özet RASSAL RAF OMRU OLAN ÜRÜNLER İÇİN BİR ENVANTER POLİTİKASI Banu Yüksel Endüstri Mühenlisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler Eylül 2000 Bu çalışmada stoktaki malların raf ömrünün tesadüfi bir değişken olduğu, geri ısmarlamalı ve sürekli gözden geçirilen envanter sistemleri için (s, S) ısmarlama politikası incelenmiştir. Taleplerin yenilenen bir sürece göre geldiği varsayılarak birim talep ve talep miktarının genel bir dağılıma sahip tesadüfi bir değişken olduğu durumlar için uzun vadede ortalama maliyet ifade edilmiştir. Ayrıca, birim talep için maliyet fonksiyonunun analitik özellikleri incelenmiştir. Bu modelin performansını değerlendirmek için sabit raf ömürlü modelle sayısal analiz karşılaştırmaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract AN INVENTORY MODEL FOR RANDOMLY PERISHING GOODS Banu Yüksel M. S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler September 2000 In this study, we consider an (s,S) ordering policy with backordering for a continuous review inventory system, where the items have a random shelflife. Assuming zero lead time and no decay until the shelflife, we derive the exact expressions for both unit and random batch demand cases with renewal demand arrivals. We present some analytical results on the cost rate function for unit demand case. A detailed numerical analysis is also provided to investigate the performance of the model which incorporates the random shelflife and comparisons with fixed shelflife are given.