İnsansız hava araçlarının ülkemizde tarımsal açıdan kullanım alanları ve durumları
Agrıcıtural usage areas and sıtuatıons of unmanned aerıal vehıcles ın our country
- Tez No: 962105
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BURAK BÜYÜKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı, Kullanım Durumu, İlaçlama, Haritalama, Unmanned Aerial Vehicle, Use Case, Spraying, Mapping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, insansız hava araçlarının (İHA) tarımsal faaliyetlerdeki kullanım durumu, sağladığı avantajlar ve karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Özellikle ilaçlama ve gübreleme uygulamalarında İHA kullanımının yaygınlaşması, bu teknolojilerin tarıma entegrasyonunu gerekli ve faydalı hale getirmiştir. Tarımda makine kullanımına olan ihtiyaç devam ederken, artan işletim maliyetleri çiftçileri daha ekonomik ve verimli yöntemlere yöneltmektedir. Bu bağlamda İHA'lar, düşük maliyet, zaman tasarrufu ve ürün kaybının azaltılması gibi avantajlar sunmaktadır. Çalışmada, Türkiye genelinde 50 İHA operatörü ve çiftçi ile gerçekleştirilen anket sonuçları değerlendirilmiştir. Katılımcıların büyük kısmının 37 yaş ve üzeri, lise mezunu ve tarımla uğraşan bireyler olduğu; Konya ve Çanakkale illerinden yoğun katılım sağlandığı tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu İHA pilot lisansına sahip olup, İHA'ları ağırlıklı olarak ilaçlama, gübreleme ve görüntüleme amaçlı kullanmaktadır. En çok tercih edilen modeller arasında DJI Agras T20 öne çıkmaktadır. Operatörler, geniş arazilerde çalışabilmek için yüksek taşıma kapasiteli ve uzun uçuş süreli cihazlara yönelmiştir. Anket bulgularına göre İHA ile ilaçlama işlemleri genellikle tahıl ürünlerinde yapılmakta ve ayda yaklaşık 50-250 dekarlık alanda uygulanmaktadır. İHA'ların yakıt tüketiminin düşük olması, toprağı sıkıştırmaması ve ürün kaybını azaltması, traktör bazlı ilaçlamaya kıyasla önemli avantajlar olarak görülmektedir. Ayrıca, İHA operatörleri elde ettikleri deneyimi sosyal medya ve birebir iletişim yoluyla diğer çiftçilere aktarmaktadır. Katılımcılar, İHA'ların tarımda kullanımını olumlu değerlendirmekte; özellikle işlem hızının, hassas uygulamanın ve maliyet avantajlarının etkili olduğunu belirtmektedir. Ancak, cihazların yüksek satın alma maliyeti, dövize bağlı fiyatlar ve yetersiz pil-ilaç kapasitesi gibi teknik sınırlılıklar geliştirilmesi gereken yönler olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, ilaçlama sırasında kullanılan karışımların uzmanlar tarafından hazırlanması veya operatörlerin bitki koruma eğitimi alması önerilmektedir. Sonuç olarak, İHA teknolojisi hem bireysel çiftçiler hem de profesyonel tarım hizmeti sağlayıcıları için önemli bir yenilik olarak değerlendirilmektedir. Operatör deneyimi, cihaz verimliliği ve uygulama başarısı üzerinde doğrudan etkili olup, bu nedenle kullanıcı eğitimi ve teknik destek altyapısının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Tarımda dijital dönüşüm sürecinin etkin sürdürülebilmesi için iletişim, eğitim ve yayım faaliyetlerinin artırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the use of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) in agricultural practices, focusing on their benefits and the challenges encountered by users. The integration of UAVs, particularly in spraying and fertilization processes, has gained significant attention due to their advantages in terms of cost efficiency, time-saving, and reduced crop damage. While the use of traditional agricultural machinery remains essential, increasing operational costs have compelled farmers to adopt more economical and efficient technological solutions. A survey was conducted with 50 UAV operators and farmers across Türkiye to assess the current state of UAV usage in agriculture. The majority of participants were over the age of 37, held at least a high school diploma, engaged in agricultural activities, and were mostly from the provinces of Konya and Çanakkale. Most respondents possessed a UAV pilot license in accordance with national aviation regulations and reported using UAVs primarily for agricultural purposes such as spraying, fertilization, and crop monitoring. DJI Agras T20 emerged as the most preferred UAV model due to its extended flight time and high payload capacity. Findings revealed that UAV-based spraying operations are predominantly conducted on cereal crops, with operators covering approximately 50–250 decares per month. Compared to tractor-based spraying, UAVs offer distinct advantages such as lower fuel consumption, prevention of soil compaction, and minimization of crop loss. In addition to personal use, operators also provide services to other farmers, either through direct communication in rural areas or via social media promotion. Participants emphasized the operational efficiency of UAVs, particularly their precision and speed. However, they also noted several limitations, including high acquisition costs due to import dependency, limited battery life, and insufficient payload capacity for large-scale operations. Operators typically prepare pesticide mixtures themselves, underscoring the need for professional training or consultation in plant protection to ensure safe and effective application. In conclusion, both individual farmers and professional agricultural service providers perceive UAV technology as a valuable innovation in agriculture. Operator experience plays a crucial role in determining application quality and efficiency, highlighting the importance of long-term user training and technical support infrastructure. The study underscores the need for comprehensive dissemination strategies, including targeted communication, education, and extension services, to facilitate the widespread adoption of UAV technology in agriculture. Improved access to technical knowledge and support services is essential to maximize the effectiveness of UAV-based agricultural applications.