An Efficient broedcast scheduling algorithm for pull-based mobile environments
Çekmeye dayalı mobil ortamlarda etkin bir yayım programlama algoritması
- Tez No: 96219
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil sistemler, mobil veritabanı, veri yayımı, çekmeye dayalı, programlama algoritmaları, Mobile computing, mobile database, data broadcast, broadcast delivery, pull-based, scheduling algorithm
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Çekmeye Dayalı Mobil Ortamlarda Etkin Bir Yayım Programlama Algoritması K. Murat Karakaya Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özgür Ulusoy Ağustos 2000 Haberleşme ve bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde bugün mo- bil sistemler hayatın her alanında önemli bir araç olmuştur. Şimdilerde, bir çok insan dizüstü bilgisayar, kişisel sayısal yardımcı ve cep telefonu gibi taşınabilir araçlar kullanmaktadır. Bu tür mobil araçlar hızla gelişen haberleşme teknolo jisi tarafından desteklenmektedir. Hücresel haberleşme, kablosuz Yerel Alan Şebekeleri (YAŞ) ve Geniş Alan Şebekeleri (GAŞ) ile uydu hizmetleri günlük hayatta kullanılan uygulamalar için mevcuttur ve taşınabilir araçlar bilgi sağla yıcılara bu gibi kablosuz bağlantıları kullanarak ulaşabilmektedir. Böylece, bir kullanıcının ağ üzerinde sabit bir bağlantı sürdürmesine gerek kalmamıştır. Artık kullanıcılar hemen hemen sınırsız hareketlilik imkanına kavuşmuşlardır. Yeni ve değişik mobil altyapılar oluştukça, kullanıcılar bu ortamda çalışacak yeni uygulamalar talep etmektedirler. Ancak, telsiz kanallarının dar olan bant genişliği, taşınabilir araçların batarya sürelerinin göreceli olarak az olması ve kullanıcıların hareket halinde bulunmaları, kablolu ağlara göre veri iletişimini daha zor bir hale getirmektedir. Bu nedenle, bilgiyi çok geniş mobil kitlelere etkin olarak ulaştırabilecek mekanizmalar büyük önem arz etmektedir. Veri yayımı, mobil ortamlarda veri iletişimini sağlamakta en çok gelecek vaad eden yöntemlerden birisi olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak, veri yayımında iki ana yaklaşım mevcuttur: itme ve çekme, itmeye dayalı veri yayımında, veri mobil kullanıcılara, kullanıcıların profiline veya üyelik bilgilerine göre yayımlanmaktadır. Diğer taraftan, çekmeye dayalı veri yayımında ise verilerin aktarımı kullanıcıların açıkça talep etmesi suretiyle gerçekleşmektedir. ivBu tezde, çekmeye dayalı ortamlarda, veri yayımının programlanması prob lemi üzerinde yoğunlaşılmış ve veri yayımını programlayan etkin bir algoritma geliştirilmiştir. Diğer bilinen algoritmalarla başarım sonuçları karşılaştırıldığın da, algoritmanın, şimdiye kadar önerilen en iyi algoritmalardan biri olduğuna kanaat getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Efficient Broadcast Scheduling Algorithm for Pull-Based Mobile Environments K. Murat Karakaya M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Özgür Ulusoy August 2000 Thanks to the advances in telecommunications and computers, today mo bile computing becomes a significant means in every pace of life. Many people are now carrying portable devices such as laptop computers, Personal Digital Assistants (PDAs), and cellular phones. These mobile computing devices are supported by rapidly expanding telecommunication technology. Cellular com munication, wireless LAN and WAN, and satellite services are available for daily life applications, and portable devices make use of these wireless connec tions to contact with the information providers. Thus, a user does not need to maintain a fixed connection in the network and may enjoy almost unrestricted user mobility. As the new and various mobile infrastructures emerge, users demand a new class of applications running in this environment. However, the narrow band width of the wireless communication channels, the relatively short active life of the power supplies of mobile units, and the mobility of clients make the problem of data retrieval more difficult than that in wired networks. There fore, mechanisms to efficiently transmit information to vast numbers of mobile users are of significant interest. Data broadcasting has been considered one of the most promising ways of data dissemination in mobile environments. There are two basic data broadcasting approaches available: push and pull. In push- based broadcasting approach, data is broadcast to mobile users according to users' profiles or subscriptions, whereas in pull-based broadcasting approach, transmission of data is initiated by the explicit request of users. In this thesis, we have focused on the problem of scheduling data items iiiIV to broadcast in a pull-based environment. We have developed an efficient broadcast scheduling algorithm, and comparing its performance against several well-known algorithms, we have observed that our algorithm appears to be one of the best algorithms proposed so far.