Impurity effects on superconductors and the electron-phonon interaction
Üstüniletkenlerde safsızlık etkileri ve elektron-fonon etkileşimleri
  1. Tez No: 96220
  2. Yazar: KERİM SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YORG-JİHN KİİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üstüniletkenlik, elektron-fonon' etkileşimi, manyetik safsızlık, zayıf yerelleşme, Mooij kuralı. vı, Superconductivity, electron-phonon interaction, magnetic im purity, weak localization, Mooij rule. IV MKÛHAfttftSYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Özet USTUNILETKENLERDE SAFSIZLIK ETKİLERİ VE ELEKTRON-FONON ETKİLEŞİMLERİ Kerim Savran Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Yong-Jihn Kim Eylül 2000 Bu çalışmada üstüniletkenlerdeki safsızlık etkileri ve elektron-fonon etkileşimi incelenmiştir. İlk bölümde üstüniletkenlerde manyetik safsızlık etkileri ele alınmıştır. Özellikle, üstüniletkenin kristal ya da amorf yapıda olup olmamasına bağlı olarak manyetik safsızlıkların üstüniletkenler üzerindeki etkisinin farklı olmasının deneysel olarak incelenmesi üzerinde durmaktayız. Kim ve Overhauser'm manyetik safsızlıkların üstüniletkenler hakkındaki teorileri baz alınıp Tc eğrisinin başlangıçtaki eğiminin, sistemin düzensizliği artarken, J^ faktörü ile azaldığı gösterilmiştir. Öyle ki serbest hareket yolu t BCS koherenz uzunluğundan (£0) çok düşük olduğu durumda incelenen bu olay deneysel bulgularla uyum içerisindedir. Buna ek olarak üstüniletkenin kritik geçiş sıcaklığı Tc kritik manyetik safsızlık değeri yakınlarında keskin bir düşüşle saf iletkenin kritik geçiş sıcaklığının (Tc0) yarısı olduğu değerden sıfıra inmektedir. Bu saf limit davranışı Roden ve Zimmermeyer tarafından kristal Cd için bulunmuştur. vİkinci bölümde, elektron-fonon etkileşimlerinde zayıf yerelleşme etkileri incelenmiştir. Zayıf yerelleşme hem iletkenlik, hem de elektron-fonon çiftlerinin katsayılarına aynı düzeltme terimlerinin etki etmesine yardımcı olduğu için ısıl elektrik direncinin sıcaklığa bağımlılığı azalmaktadır. Sonuç olarak özdirencin sıcaklık katsayısı (ÖSK) özdirenç artarken azalmaktadır. Çiftlenim katsayısı A sıfıra giderken sadece artık özdirenç kısım ve buna bağlı olarak ÖSK negatif olmaktadır. Başka bir deyişle Mooij kuralı iletkenlikte ve elektron-fonon etkileşimlerinde zayıf yerelleşmenin getirdiği düzeltmenin ortaya konmasıdır.
Özet (Çeviri)
Abstract IMPURITY EFFECTS ON SUPERCONDUCTORS AND THE ELECTRON-PHONON INTERACTION Kerim Savran M. S. in Physics Supervisor: Assoc. Prof. Yong-Jihn Kim September 2000 In this thesis effects of impurities on superconductors and electron-phonon interactions in metals are studied. The first part deals with the effect of magnetic impurities on superconductors. In particular, we focus on the experimental observation that the effect of magnetic impurities in a superconductor is drastically different depending on whether the host superconductor is in the crystalline or the amorphous state. Based on the recent theory of Kim and Overhauser, it is shown that as the disorder in the system increases, the initial slope of the Tc depression decreases by a factor yi/Ço, when the mean free path £ becomes smaller than the BCS coherence length £0, which is in agreement with experimental findings. Additionally, the transition temperature Tc for a superconductor, which is in a pure crystalline state, drops sharply from about 50% of Tc0 (transition temperature of a pure system) to zero near the critical impurity concentration. This pure limit behavior was found in crystalline Cd by Roden and Zimmermeyer. In the second part, the effect of weak localization on electron-phonon interactions in metals is investigated. As weak localization leads to the same iiicorrection term to both conductivity and electron-phonon coupling constant A (and A«r), the temperature dependence of the thermal electrical resistivity- is decreasing as the conductivity is decreasing due to weak localization. Consequently, the temperature coefficient of resistivity (TCR) decreases, while the residual resistivity increases. As the coupling constant A approaches zero, only the residual resistivity part remains and accordingly TCR becomes negative. In other words, the Mooij rule turned out to be a manifestation of weak localization correction to the conductivity and the electron-phonon interaction.