5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında banka yöneticilerinin şahsi sorumluluğu (BankK m. 110)
Personal liability of bank executives under the Banking Law no. 5411 (Art. 110)
  1. Tez No: 962229
  2. Yazar: BURAK BATUHAN DAĞDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ÖZDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Sorumluluk, Banka Yöneticisi, Şahsi Sorumluluk, Bank, Liability / Responsibility, Bank Manager, Personal Liability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
5411 sayılı Bankacılık Kanunu, bankalarda yönetici ve ortakların hukuki sorumluluğuna ilişkin olarak bazı özel sorumluluk hallerine yer vermektedir. Bunlardan en önemlisi, banka yöneticisinin iflas yoluyla takibine olanak veren ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu m. 110'da yer alan sorumluluk halidir. Tezde münhasıran banka yöneticilerinin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'ndan kaynaklanan hukuki sorumlulukları incelenecektir. Özel kanunlarda tanzim edilen sorumluluk halleri çalışma konumuz dışında kalmaktadır. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'ndaki sorumluluk halleri, bankanın fona devri veya faaliyet izninin kaldırılması sonrasında gündeme gelmekte olup bu işlemlerden sonra yöneticinin belirli şartlar altında sorumluluğu doğmaktadır. Çalışmamızda, banka kavramı ve bankalarda kimlerin yönetici sıfatıyla sorumlu tutulabileceği, 2005 yılında yürürlüğe giren 5411 sayılı Bankacılık Kanununu ile sorumlu tutulan yöneticilerin özellikle 2012 yılında yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile değişen yöneticilerin sorumluluk kapsamlarının belirlenmesi, yöneticilerin şahsi olarak sorumlu tutulabilmeleri için hangi şartların oluşması gerektiği ve bu sorumluluğun usulü ve hukuki sonuçları incelenerek banka yöneticilerinin sorumluluklarının güncel bir perspektifte değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Banking Law No. 5411 provides specific cases of legal liability for managers and shareholders in banks. The most important of these is the liability outlined in Article 110 of the Banking Law, which allows for the bankruptcy proceedings against a bank manager. This thesis will exclusively examine the legal liabilities of bank managers arising from the Banking Law. Liabilities outlined in special laws are outside the scope of this study. The cases of liability in the Banking Law arise after the transfer of the bank to the fund or the revocation of its operating license, and the manager's liability is established under certain conditions following these processes. This study will focus on identifying who can be held responsible as managers in banks, the scope of liability of managers who are held accountable under the Banking Law No. 5411, enacted in 2005, and the changes in the scope of managers' liabilities brought about by the Turkish Commercial Code No. 6102, which came into effect in 2011. It will also investigate the conditions under which managers can be personally liable, as well as the procedure and legal consequences of this responsibility, with the aim of evaluating the liability of bank managers from a contemporary perspective.