Yalın yönetim felsefesinin sağlık yöneticilerinin karar verme süreçlerine etkisi
The effect of lean management philosophy on the desicion making processes of healthcare managers
- Tez No: 962271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÖZGÜR ÇATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sektörü, yalın yönetim, sağlık yöneticileri, karar verme süreçleri, Health sector, lean management, health managers, decision making processes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul il ve ilçelerindeki kamu ve özel sağlık kurumlarında görev yapan sağlık yönetimi lisans / yüksek lisans mezunu yöneticilerin karar verme süreçlerinde yalın yönetim felsefesinin etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul ili merkez ilçelerinde yer alan kamu ve özel sağlık kurumlarında çalışmakta olan sağlık yönetimi lisans/ yüksek lisans mezunu sağlık yöneticileri ile gerçekleştirilmiş olup yalın yönetim felsefesinin karar verme sürecine olan etkisi üzerine konusunda yaklaşımları, karşılaştıkları zorluklar ve izledikleri stratejiler ele alınmıştır. Bu çalışmada, nitel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve yöneticilerle yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların ifadelerinde benzerlikler görülmeye başlandığından, altı katılımcı ile veri doygunluğuna ulaşıldığı kabul edilmiştir. Görüşme kayıtları, MAXQDA 24 programı aracılığıyla içerik analizi tekniğiyle değerlendirilmiştir. Araştırma için etik kurul onayı Marmara Üniversitesi'nden 21 Ocak 2025 tarihinde 14 sayılı karar ile alınmıştır. Bulgular: Sağlık yöneticilerinin karar verme süreçlerinde yalın yönetim felsefesini uygulamalarının olumlu sonuçlar doğurduğu görülmektedir; ancak bu süreçte çalışanların değişime karşı gösterdiği direnç, farkındalık eksikliği ve değişimin zaman alması gibi önemli sorunlarla karşılaşıldığı da tespit edilmiştir. Sonuç: Sağlık yöneticilerinin yalın yönetim felsefesini karar verme süreçlerine entegre etmeleri, kurumsal verimlilik, hizmet kalitesi ve hasta memnuniyetinin artırılması açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak bu sürecin başarıyla yürütülebilmesi için yöneticilerin değişim yönetimi becerilerini geliştirmeleri, stratejik düşünce yapısını benimsemeleri ve çalışanların sürece aktif katılımını sağlayacak uygulamalar geliştirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study is to investigate the effect of lean management philosophy on the decision-making processes of health management undergraduate / graduate managers working in public and private health institutions in Istanbul provinces and districts. Materials and Methods: The research was conducted with health managers with undergraduate/master's degrees in health management working in public and private health institutions in the central districts of Istanbul province, and their approaches to the effect of lean management philosophy on the decision-making process, the difficulties they encountered and the strategies they followed were discussed. In this study, a qualitative research approach was adopted and in-depth interviews were conducted with the managers face to face. Since similarities began to be seen in the participants' statements, it was accepted that data saturation was reached with six participants. The interview records were evaluated using the content analysis technique using the MAXQDA 24 program. Ethics committee approval for the research was received from Marmara University with decision number 14 dated January 21, 2025. Results: It is seen that the application of lean management philosophy in the decision-making processes of healthcare managers produces positive results; however, it has also been determined that important problems such as resistance of employees to change, lack of awareness and change taking time are encountered in this process. Conclusion: Integrating lean management philosophy into decision-making processes by healthcare managers makes significant contributions to increasing institutional efficiency, service quality and patient satisfaction. However, in order for this process to be carried out successfully, managers need to develop change management skills, adopt a strategic mindset and develop practices that will ensure active participation of employees in the process.