Bilgi güvenliği ve mahremiyet bağlamında yeni medyada uluslararası regülasyon ihtiyacı
The need for international regulation of new media in the context of information security and privacy
  1. Tez No: 962280
  2. Yazar: HÜLYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi güvenliği ve mahremiyet, yeni medya, Delphi, regülasyon, uluslararası regülasyon, yeni medya regülasyonu, Information security and privacy, new media, Delphi, regulation, international regulation, new media regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İletişim teknolojileri son yarım asırda önemli dönüşümler yaşamış ve artık insanların iletişiminden nesnelerin iletişimine geçiş dönemi yaşanmaya başlamıştır. Bu yeni dönem, iletişim alanında yeni medya da dâhil pek çok yeni uygulama, anlayış ve yapısal değişikliği taşımakta ve bu yenilikler insanların sosyal, ekonomik, kültürel, psikolojik ve fiziki yapılarını etkisi altına almaktadır. Yeni medya teknolojileri ve bu teknolojileri küresel anlamda yayan platformlar sayesinde mesajlar, çok yönlü ve küresel olarak dağılabilmektedir. Bu durum, yeni medya platformları aracılığıyla veya platformlar tarafından kötü niyetli olarak da kullanılabilmektedir. Bu konuların başında, bilgi güvenliği ve mahremiyetin bu platformlar tarafından yeterince korunmadığı hatta mahremiyet ve bilgi güvenliği gerektiren bilgilerin bizzat bu platformlar tarafından bir veri olarak kabul edilip, kullanılması daha da ötesinde pazarlanabilmesi gelmektedir. Ortaya çıkan bu yapısal sorundan hareketle yeni medya ortamlarında bilgi güvenliği ve mahremiyete, uluslararası düzeyde küresel bir bakış açısıyla yaklaşılarak regülasyonlar oluşturulmasına yönelik ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bu ihtiyaçtan hareketle, küresel bir etki alanına sahip olan yeni medyayı bilgi güvenliği ve mahremiyet bağlamında değerlendirerek, uluslararası regülasyona duyulan ihtiyacı tespit etmek ve uluslararası regülasyona zemin oluşturmaya yönelik temel bir önermeyi ortaya koyabilmektir. Konuya ilişkin uzmanlardan oluşan“amaçlı bir örneklem”grubu oluşturarak, bir regülasyon ve standartlar önerisi geliştirebilmeye yönelik veri üretebilmek için, aynı örneklem grubundan, farklı zamanlarda, yinelenerek görüş toplamak amacıyla Nitel Araştırma Yöntemine uygun olarak bu amaçla kullanılan Delphi Tekniği'ne başvurulmuş, çalışma boyunca da bu tekniğin uygulanma biçimlerinden biri olan E-Delphi tekniği ile çalışılmıştır. Örneklem grubu; bilgi güvenliği yöneticiliği, dijital güven baş denetçiliği, bilgisayar bilimleri uzmanlığı, bilgi teknolojileri servis yöneticiliği, gizlilik yöneticiliği, etik uyumluluk ve veri koruma yöneticiliği, gizlilik ve yapay zekâ uzmanlığı, siber güvenlik yöneticiliği, bulut sistem denetçiliği pozisyonlarında çalışmakta olan 30 uzmana ulaşılarak araştırmaya davet edilmiş ancak içlerinden 10 uzman tüm Delphi anketlerine katılım sağlamıştır. Üç turdan oluşan çalışmada uzmanlar, ilk turdan sonraki ikinci turda regülasyon maddelerinin ilgililiğini değerlendirmiş ve üçüncü turda diğer tüm uzman görüşlerini oylayarak fikir birliği/ayrılığı değerlendirmesi yapmışlardır. Araştırmanın sonucunda, uzman görüşlerinde, bilgi güvenliği ve mahremiyet bağlamında yeni medya alanında uluslararası bir regülasyon ihtiyacının olduğuna yönelik tam bir konsensus sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication technologies have undergone significant transformations in the last half century and the transition from human communication to the period of communication of objects has begun. This new era encompasses many new elements in the field of communications, including new media. These new elements are impacting people's social, economic, cultural, psychological, and physical structures. Thanks to new media technologies and platforms that spread these technologies globally, messages can be distributed in a multi-faceted and global manner. This situation can be used maliciously through new media platforms or by the platform itself. The most important of these issues is that information security and privacy are not adequately protected by these platforms, insomuch that information that requires privacy and information security can be used/marketed as data by these platforms. Starting from this point, the need of new media regulations in the context of information security and privacy from a global perspective at the international level shows itself. The aim of the study is to determine the need for an international regulation by evaluating new media, which has a global impact, in the context of information security and privacy, and to be able to put forward a basic proposition to form the basis for a possible international regulation. In this study conducted to reveal this need, the Delphi Technique, which stands out as a suitable method for regulation and standards and is based on repeated data collection from the same sample group at different times, was used. In this study, the E-Delphi technique, one of the Delphi data collection techniques, was used. With the purposive sampling, 30 people working in the positions of information security manager, digital trust auditor, computer science expert, information technology service manager, privacy manager, ethical compliance and data protection manager, privacy and artificial intelligence specialist, cyber security manager, cloud system auditor were invited to the study, but the study was completed with the participation of 10 experts in all Delphi surveys. In the study consisting of three rounds, after the first round, the experts evaluated the relevance of the regulation items in the second round and voted on all other expert opinions in the third round and made a consensus/disagreement assessment. As a result of the research, a consensus was reached in the expert opinions that there is a need for international regulation in the field of new media in the context of information security and privacy.