Acil serviste akut koroner sendrom tanısı alan hastalarda prokalsitonin/albumin oranı, hemoglobin/kreatinin oranı ve platelet/lenfosit oranının karşılaştırılması ve prognoza etkisi
Comparison of procalcitonin/albumin ratio, hemoglobin/creatinine ratio, and platelet/lymphocyte ratio in patients diagnosed with acute coronary syndrome in the emergency department and their impact on prognosis
- Tez No: 962416
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİHA FINDIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, inflamasyon, biyobelirteç, acil servis, mortalite, Chest pain, inflammation, biomarker, emergency department, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Akut Koroner Sendrom (AKS) tanısında birçok spesifik marker kullanılmasına rağmen tanıda halen başarısızlıklar yaşanması yardımcı yöntemleri destekleyici laboratuvar belirteçleri araştırma gerekliliği doğurmuştur. Bu amaçla hemostaz-tromboza, oksidatif strese, enerji homeostazına, inflamasyon ve plak instabilitesine ait biyobelirteçler araştırılmaktadır. Bu çalışmada acil servise başvuran AKS tanısı alan hastalarda, diğer konvansiyonel kardiyak belirteçlerle beraber AKS'de kullanılabilir belirteçler olarak prokalsitonin/albumin, hemoglobin/kreatinin ve trombosit/lenfosit oranlarının prognoza etkisini öngörmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Balıkesir Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01.12.2024-31.05.2025 tarihleri arasında başvuran akut koroner sendrom tanısı almış 18 yaş ve üzeri kişilerin verileri prospektif olarak toplandı. Çalışmaya alınan hastaların yaş, cinsiyet, ek hastalıkları, risk faktörleri, antikoagülan kullanımı, hemoglobin/kreatinin oranı, platelet/lenfosit oranı, prokalsitonin/albumin oranı, BNP değeri, CRP değeri, troponin-I değeri, koroner anjiografik girişim, kullandıkları antiplatelet ve antikoagülan ilaçlar, ejeksiyon fraksiyonu değerleri ve klinik sonlanımları incelendi. Hastalar, dahil edilme ve dışlama kriterleri göz önüne alınarak STEMİ, NSTEMİ, UA olarak gruplara ayrıldı. Elde edilen veriler geçerliliği kanıtlanmış istatistiksel metod/metodlar ile değerlendirildi. Bulgular: PAR ve HB/KRE oranlarının mortaliteyi öngörmede anlamlı biyobelirteçler olduğu saptandı (p0,05). ROC analizinde PAR ve HB/KRE oranları yüksek ayırt edici performans sergiledi. Alt grup analizlerinde, STEMI hastalarında mortalite oranı, NSTEMI ve UA gruplarına kıyasla belirgin olarak daha yüksek bulundu. Sonuç: Elde edilen veriler, inflamatuar yanıt ve doku perfüzyon bozukluğu ile ilişkili biyobelirteçlerin, AKS hastalarında erken dönem risk sınıflandırmasında klinik kararları destekleyebileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip, çok merkezli ve prospektif tasarıma sahip çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu tür araştırmalar, yeni nesil biyobelirteçlerin klinik faydasını daha güçlü biçimde ortaya koyabilecek ve risk skorlama sistemlerine entegrasyonlarını kolaylaştırabilecektir. Uzun vadede, bireyselleştirilmiş tıbbi yaklaşımlar ve klinik karar destek sistemlerinde bu belirteçlerin yeri netleşebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Despite the use of several specific biomarkers in the diagnosis of Acute Coronary Syndrome (ACS), diagnostic failures persist, necessitating the investigation of supportive laboratory indicators. Accordingly, biomarkers related to hemostasis-thrombosis, oxidative stress, energy homeostasis, inflammation, and plaque instability are being explored. This study aimed to evaluate the prognostic impact of the procalcitonin/albumin ratio, hemoglobin/creatinine ratio, and platelet/lymphocyte ratio—alongside conventional cardiac biomarkers—in patients diagnosed with ACS who presented to the emergency department. Materials and Methods: This prospective study included data from individuals aged 18 and above who presented to the Emergency Department of Balıkesir University Medical Faculty Training and Research Hospital and were diagnosed with ACS between December 1, 2024, and May 31, 2025. Patient data included age, sex, comorbidities, risk factors, anticoagulant use, hemoglobin/creatinine ratio, platelet/lymphocyte ratio, procalcitonin/albumin ratio, BNP, CRP, and troponin-I levels, coronary angiographic interventions, use of antiplatelet and anticoagulant drugs, ejection fraction values, and clinical outcomes. Patients were grouped into STEMI, NSTEMI, and UA categories based on inclusion and exclusion criteria. The data were analyzed using statistically validated methods. Results: PAR and the HB/CRE ratio were identified as significant biomarkers for predicting mortality (p0.05). Receiver operating characteristic (ROC) analysis demonstrated that both PAR and the HB/CRE ratio exhibited strong discriminatory power. Subgroup analysis revealed that mortality was significantly higher in patients with STEMI compared with those in the NSTEMI and UA groups. Conclusion: The results indicate that biomarkers associated with inflammatory response and tissue perfusion disorders may support clinical decision-making in early risk stratification of ACS patients. Therefore, there is a need for larger, multicenter, and prospectively designed studies. Such investigations could more robustly demonstrate the clinical utility of novel biomarkers and facilitate their integration into risk scoring systems. In the long term, the role of these biomarkers in personalized medical approaches and clinical decision support systems may become more clearly defined.