Uluslararası düzensiz göç, sosyal uyum ve güvenlik algısı: Isparta örneği
International irregular migration, social cohesion and perception of security: The case of Isparta
  1. Tez No: 962458
  2. Yazar: PINAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası düzensiz göç, sosyal uyum, güvenlik algısı, komşuluk ilişkileri, devlet yardımları, kentleşme, International ırregular migration, social cohesion, security perception, neighborly relations, state aid, urbanization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalışma, Isparta kent merkezinde uluslararası düzensiz göçün sosyal uyum ve güvenlik algısı üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde göç, yalnızca demografik hareketlilik değil; aynı zamanda kentlerin sosyal dokusu, mekânsal yapısı ve toplumsal ilişkileri üzerinde belirleyici bir etkendir. Özellikle düzensiz göç, göçmenlerin kent yaşamına entegrasyon sürecinde çeşitli sorunlara yol açmakta; bu durum hem yerleşik halkın hem de göçmenlerin gündelik yaşamına yansımaktadır. Bu bağlamda, çalışmada göçmenlerin kent yaşamına uyumu ile yerleşik halkın güvenlik algısı çok boyutlu bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmış; nitel ve nicel veri toplama teknikleriyle elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Nitel aşamada, yerleşik halktan 12 kişi amaçlı, göçmenlerden 12 kişi olasılıksal örnekleme yöntemiyle seçilerek yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerin ses kayıtları içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Nicel aşamada ise 352 yabancı göçmen ve 377 yerleşik bireyle anket uygulanmış; veriler Isparta'nın Pirimehmet ve Bağlar Mahallelerinde toplanmıştır. SPSS programında yapılan analizlerde frekans dağılımları ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular, yabancı göçmenlerin sosyal uyum sürecinde dışlanma, ayrımcılık, hizmetlere erişim güçlüğü ve mekânsal aidiyet eksikliği yaşadığını göstermektedir. Komşuluk ilişkilerinde yerleşik halkın bir kısmı göçmenlerle destekleyici bağlar kurarken, diğerleri sosyal mesafe ve güvensizlik içindedir. Devlet yardımlarında her iki grup da yetersizlik ve adaletsizlik algısı taşımaktadır. Güvenlik algısı açısından çoğunluk göçmenleri risk unsuru olarak görsede olumlu tutumlar da bulunmaktadır. Bu durum, sosyal uyum ve güvenlik algısının bireysel deneyimlerle şekillenen çok boyutlu yapısını ortaya koymaktadır. Çalışma, göç, kentleşme ve güvenlik ilişkilerinin yerel düzeyde anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of international irregular migration on social cohesion and security perception in the city center of Isparta. Today, migration is not only a demographic movement but also a determinant factor affecting the social fabric, spatial structure, and social relations of cities. Irregular migration, in particular, causes various problems in the integration process of migrants into urban life; this situation reflects on the daily lives of both the settled population and the migrants. In this context, the study addresses the interaction between migrants' adaptation to urban life and the settled population's security perception with a multidimensional approach. The study employs a mixed-methods approach; findings obtained through qualitative and quantitative data collection techniques were analyzed comparatively. In the qualitative phase, 12 individuals from the settled population were selected by purposive sampling, and 12 migrants were selected by probabilistic sampling, with semi-structured interviews conducted. The audio recordings of the interviews were analyzed using content analysis. In the quantitative phase, surveys were applied to 352 foreign migrants and 377 settled individuals; data were collected in the Pirimehmet and Bağlar neighborhoods of Isparta. Frequency distributions and Chi-square tests were used in the analyses conducted with the SPSS program. The findings show that foreign migrants experience exclusion, discrimination, difficulties in accessing services, and a lack of spatial belonging in the social integration process. In neighborhood relations, some of the settled population establish supportive ties with migrants, while others maintain social distance and mistrust. Both groups perceive inadequacy and injustice in state aid. Although the majority view migrants as a risk factor in terms of security perception, positive attitudes also exist. This situation reveals the multidimensional nature of social integration and security perception shaped by individual experiences. The study contributes to the local-level understanding of the relationships between migration, urbanization, and security.