Multifoton süreçleri
Multiphoton processe
  1. Tez No: 96247
  2. Yazar: FATİN İSMAİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ ŞAKİR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spektroskopi, Rezonans, Radyason, Lazer ablasyon, Spectroscopy, Resonance, Radiation, Laser ablation m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MULTİFOTON SÜREÇLERİ Fatin İSMAİL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ 2000, 47 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Yrd.Doç.Dr. Haluk ŞAFAK Yrd.Doç.Dr. Haziret DURMUŞ Bu çalışmada multifoton süreçler atomik spektroskopiye uygulanmıştır ve RMPI, RIS, REMPL RIMS kısaca tartışılmıştır ve RLA olarak adlandırılan yeni bir teknik kullanılmıştır ve bu teknik alüminyum atomundaki 3P- »5P geçişleri üzerinden rezonans geçişleri tanımlamamıza yardımcı olmuştur. RLA ideal olarak numunelerin milyonda bir seviyesinde hassasiyetle incelenmesi amacına yönelik olarak çalışılmıştır. Bu hassasiyete ulaşmak için kullanılan RLA tekniği çok hassas lazer parametreleriyle birlikte uygun bir mas spektrometrenin kullanımını gerekli kılmaktadır ve bu şartlar sağlanarak bir çok elementin incelenmesi imkanı elde edilmiştir. Alüminyum atomundan elde edilen laser ablasyon sinyalinin büyüklüğünde sağlanan iyileştirme mas spektrometre içerisinde ablasyonun elde edildiği laserin bilinen atomik rezonans bölgesine çevrilmesiyle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis MULTTPHOTON PROCESSE Fatin ISMAIL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hamdi Şukur KILIC 2000, 47 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Hamdi Sukur KILIC Assist. Prof. Dr.Haluk SAFAK Assist. Prof. Dr.Haziret DURMUŞ In this study multiphoton process has been applied to atomic spectroscopy and ingenious technological developed as RMPI, RIS, REMPL RIMS and a new technique called RLA, which has described resonant transition from 3P ground state to 5P excited state for Al atom. RLA is ideally suited for part-Per-billion sensitivity analyses of complex samples. It requires very modest performance from both laser and mass spectrometer and is suited for detection of a wide variety of elements. An enhancement of several orders of magnitude in the laser ablation signal of Al atom was observed in a time-of-flight mass spectrometer by tuning the ablation laser to known resonant transitions.