Autocad ve ansys yazılımlarını kullanarak mil tasarımı
Shaft design by using autocad and ansys ppograms
- Tez No: 96248
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEHÇET DAĞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AutoCAD, ANSYS, sonlu elemanlar metodu, katı modelleme, mukavemet, makina elemanları, mil tasarımı, AutoCAD, ANSYS, finite elements method, solid modelling, resistance, machine elements, shaft design
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada AutoCAD ve ANSYS yazılımları kullanılarak bir milin tasarımı, kama ile bağlı dişli çarkın bulunduğu bir mil göz önüne alınarak yapılmıştır. Burulmaya ve eğilmeye maruz kalan milin mukavemet kontrol hesabı yapıldıktan sonra AutoCAD yazılımı ile milin katı modellemesi yapılmıştır. IGES arayüzü kullanılarak bu dosya ANSYS yazılımına transfer edilmiştir. ANSYS yazılımında bu milin statik elastik gerilme analizi SOLID95 ile yapılmıştır. Bu amaçla eleman boyutu verilerek mil sonlu elemanlara bölünmüştür. Malzeme özellikleri, sınır şartları ve dış yükler verildikten sonra problem çözülmüştür. Problemin çözümünden sonra milin muhtelif bölgelerindeki gerilme dağılımları incelenmiş, sonuçlar grafik ve tablolar halinde alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, shaft design is made by AutoCAD and ANSYS finite elements analysis programs with the assumption of a shaft on a cogwheel connected with a wedge. The shaft is subjected to torsion and bending. The static control calculations are made. Then, the solid modelling of the shaft is made by using AutoCAD program. The result of the modelling is transfered to ANSYS program by using the IGES interface. The static-elastic tension analysis of the shaft is made by“SOLID95”structural solid element type in the ANSYS program. The shaft is divided into finite elements by assingning an element dimension. The solution is then achieved by assigning material specifications, constraints and external forces by the help of ANSYS program. After the solution of the thesis problem, the tension distribution on the different regions of the shaft is studied the results are documented as graphics and tables.