Depremde hasar görmüş betonarme yapıların onarım ve güçlendirilmesi
Repairing and strengthening of reinforced concrete structures damaged in earthquake
- Tez No: 150140
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF CALAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reinforced Concrete Structures, Earthquake Ground Motion, Structural Damages, Dynamic Analysis, Repairing and Strengthening. xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEPREMDE HASAR GÖRMÜŞ BETONARME YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ Yavuzhan TAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 110 Depremde hasar görmüş yapıların onarım ve güçlendirilmesi veya mevcut yapıların deprem açısından gözden geçirilmesi, yeni bir yapının tasarımından oldukça karmaşık bir incelemeyi gerektirir. Onarım ye güçlendirme, yapının taşıyıcı olmayan sıva ve benzeri bölümlerinin düzeltilmesi ve kusurlarınla kapatılması değildir. Bu çalışmada; onaran ve güçlendirmeye ihtiyaç duyulma sebepleri, yapı tasarımının ana ilkeleri, yapılarda depremin ortaya çıkardığı ve depremden dolayı oluşan hasarlar ve sebepleri, betonarme elemanlarda çatlama olayı, taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan yapı elemanlarında oluşan çatlak ve hasarlar ile bunların oluşma sebepleri, onarım ve güçlendirmede kullanılan malzemeler ile uygulama teknik ve yöntemleri, ilave eleman olmaksızın kolonların, perdelerin, kirişlerin, kiriş-kolon birleşim bölgelerinin, döşemelerin ve temellerin onarım ve güçlendirilmesi konusundaki teknik ve yöntemler, onarılmış ve güçlendirilmiş yapı sistem ve elemanları üzerinde yapılan bazı deney ile yapıların davranışları konusundaki deney sonuçlan hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca sayısal uygulama olarak, 1975 Deprem Yönetmeliğine göre projelendirilip inşa edilmiş ve 1 Mayıs 2003 Bingöl Depreminde hasar görmüş betonarme bir yapının îde Statik (4.01) Yapı Analiz Programı kullanılarak deprem analizi yapılmıştır. Analiz hem 1975 hem de 1997 Deprem Yönetmeliğine göre yapıldığından, elde edilen sonuçlar arasında ilişki kurularak yapının güçlendirilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Deprem yüHerinin büyük bir kısmı ilave perdeler tarafindan karşılanarak binanın depreme karşı güvenliği yeter seviyeye çıkanlmışur. Anahtar Kelimeler : Betonarme Yapılar, Deprem Yer Hareketi, Yapısal Hasarlar, Dinamik Analiz, Onarım ve Güçlendirme. XI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REPAIRING AND STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES DAMAGED IN EARTHQUAKE Yavuzhan TAŞ Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Civil Engineering 2004, Page: 110 Repairing and strengthening of the damaged structures, or rehabilitation of the existing structures in aspect of earthquakes require more complicate investigation than the design of a new structure. In this study, information about some topics such as, the reasons of requirements of strengthening and repairing, the main principles of structural design, the reasons of damages occurred due to earthquakes, cracking phenomenon in reinforced concrete members, cracks occurred on structural and non structural members and the reasons of their occurrence, repairing and strengthening materials and application methods, some experiments, carried out on repaired and strengthened members and, the results of the experiments about the behavior of structures were given.For numerical application, a reinforced concrete building which was designed and built according to the 1975 Turkish Earthquake Resistant Design Code and also damaged in 2003 Bingöl Earthquake was analyzed under earthquake effects by using Ide Static 4.01. After the analyzing the building according to the 1975 and 1997 Turkish Earthquake Resistant Design Codes, the relationship between the results obtained from these analyses was established, and requirement of strengthening for the building was determined. In order to increase the safety of the building to upper level, the new shear walls so as to carry the significant part of the earthquake loading, were added.