İntörn hekimlerin periyodik sağlık muayenesi hakkındaki bilgi düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of the knowledge level of intern physicians on periodic health examinations
- Tez No: 962506
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: periyodik sağlık muayenesi, bilgi, intörn hekimler, Aile Hekimliği, periodic health examination, knowledge, medical interns, Family Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamızın amacı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki intörn hekimlerin periyodik sağlık muayenesi hakkındaki bilgi düzeylerini ve etkileyen faktörleri değerlendirmek, eksik yönleri belirlemek ve farkındalık yaratmaktı. Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemi Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki 295 intörn hekimden oluşmaktadır. Veriler 33 adet sorudan oluşan sosyodemografik özellikleri ve periyodik sağlık muayenesi hakkındaki bilgilerini sorgulayan araştırmacı tarafından hazırlanmış anket ile toplanmıştır. İntörn hekimlerin periyodik sağlık muayenesi ile ilgili sorulan 25 soruda doğru yanıt ortalamaları 11,91±3,32 (%47,6) olarak hesaplanmıştır. Türkiye için önerilen birinci basamakta periyodik sağlık muayenesi rehberi hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünen intörn hekimlerin bilgi düzeyinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Aile hekimliği ve iç hastalıkları rotasyonunu alan ve almayan katılımcılar arasında bilgi düzeyi açısından anlamlı bir fark olduğu görülse de diğer rotasyonların istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı görüldü. Çocuklara yönelik periyodik sağlık muayenelerinde halk sağlığı rotasyonunun, yetişkinlere yönelik periyodik sağlık muayeneleri hakkında aile hekimliği rotasyonunun, geriatrik dönem için ise halk sağlığı ve aile hekimliği rotasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturduğu görülmüştür. Kanser taramaları için ise halk sağlığı ve genel cerrahi rotasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturduğu izlenmiştir. İntörn hekimlerin folik asit desteği, prematüre retinopatisi ve gelişimsel kalça displazisi taraması, yetişkinlere yönelik kilo takibi, kolonoskopi ile kolon kanseri taraması gibi konularda bilgi düzeylerinin 61 yüksek, çocuklarda D vitamini desteği, özgül öğrenme güçlüğü taramaları, yetişkinlerde lipit taraması, tiroit hormon taramaları, bazı kanser taramaları gibi konularda bilgi eksiklikleri olduğu görülmüştür. Sonuç olarak intörn hekimlerin Türkiye için önerilen birinci basamakta periyodik sağlık muayeneleri hakkında belli konularda bilgi düzeyi yüksek olsa da geliştirilmeye açık yönleri bulunmaktadır. Uygulamalı eğitimin teşviki ve uygun eğitim materyallerinin geliştirilmesine önem verilebileceğini ayrıca koruyucu hekimlik uygulamalarının hekimliğin temeli olduğunu ve tüm branşların bu konuda söz hakkı ve katkı imkanı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the knowledge levels and influencing factors regarding periodic health examinations among final-year medical students at Trakya University Faculty of Medicine, to identify deficiencies, and to raise awareness. Our research was designed as a descriptive and cross-sectional study. The study sample consisted of 295 final-year medical student at Trakya University Faculty of Medicine. Data were collected using a questionnaire developed by the researchers, comprising 33 items investigating sociodemographic characteristics and knowledge about periodic health examinations. The avarage number of correct responses to 25 knowledge-based questions related to periodic health examinations was calculated as 11.91±3,32 (%47,6). Interns who reported being familiar with the national primary care guideline on periodic health examinations in Türkiye had significantly higher knowledge scores. A statistically significant difference in knowledge levels was found between those who had completed family medicine and internal medicine rotations and those who had not, whereas other rotations did not show a statistically significant difference in this regard. In terms of child-focused periodic health examinations, the public health rotation was found to make a statistically significant difference. For adult-focused periodic health examinations, the family medicine rotation showed a significant impact. Regarding the geriatric population, both public health and family medicine rotations were associated with statistically 63 significant differences. As for cancer screenings, the public health and general surgery rotations were found to have a significant effect. Interns demonstrated higher levels of knowledge in areas such as folic acid supplementation, screening for retinopathy of premature and developmental dysplasia of the hip, adult weight monitoring, and colorectal cancer screening via colonoscopy. On the other hand, knowledge deficiencies were observed in topics including vitamin D supplementation in children, specific learning disorder screening, lipid screening in adults, throid hormone testing, and some types of cancer screening. In conclusion, although interns possessed a high level of knowledge in certain aspects of the primary care periodic health examinations recommended for Türkiye, there remain areas in need of improvement. We believe that promoting practical training and developing appropriate educational materials may be beneficial. Furthermore, we emphasize that preventive medicine practices from the foundation of medical care and that all specialties should have a voice and contribute in this regard.