Kuru fasülye çeşitlerinde taneyi oluşturan unsurlar arasındaki ilişkiler ve kalite üzerine etkisi
The Relationships among components forming the grain in dry bean varieties and effect on its quality
- Tez No: 96256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru fasulye, yağ oranı, protein oranı, kül oram, selüloz oranı, nem oranı bin tane ağırlığı, kabuk oranı, kalite, Dry bean varieties, oil rate, protein rate, ash rate, cellulose rate, humidity rate with its thousand grain weight, shell rate and quality. Ill
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi ?6 KURU FASULYE ÇEŞİTLERİNDE TANEYİ OLUŞTURAN UNSURLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ Fazilet GÖKÇINAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa ÖNDER 2000, Sayfa: 50 Jüri: Doç. Dr. Mustafa ÖNDER, Doç. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ Bu araştırmada, Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı fasulye çeşitlerinde taneyi meydana getiren unsurların (yağ, protein, selüloz, kül, nitrojensiz öz maddeler, nem, kabuk) ve bin tane ağırlığının kalite üzerine olan etkileri incelenmiştir. Yedi farklı fasulye çeşidinin (Romano, Çalı, Yunus-90, Karacaşehir-90, Şehirali-90, Alil Pinto, Eskişehir-855) kullanıldığı bu araştırmada incelenen özelliklerin protein, kabuk oranı ve bin tane ağırlığının doğrudan ve dolaylı etkileri, korelasyon ve path katsayıları analizi yardımı ile incelenmiştir. Bin tane ağırlığı ile yağ ve protein oranı arasında, protein oranı ile bin tane ağırlığı ve selüloz oranı arasında ve kabuk oranı ile nem oranı arasında hesaplanan korelasyonlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yapılan path analizi sonuçlarına göre doğrudan etkilerin yüksek olması sebebiyle seleksiyon çalışmalarında bin tane ağırlığı ile selüloz, nem, yağ ve protein oranlarının dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE RELATIONSHIPS AMONG COMPONENTS FORMING THE GRAIN IN DRY BEAN VARIETIES AND EFFECT ON ITS QUALITY FAZİLET GÖKÇINAR Selçuk Üniversty Graduate School of Natural and Applied Science Department Of Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ÖNDER 2000, Page: 50 Jury: : Doç. Dr. Mustafa ÖNDER, Doç. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ In this research, the relationship between the principles forming the grain (oil, protein, cellulose, ash, nonnitrogenic essential material, humidity and shell) in of some varrehos of dry bean raised in Konya region, and one thousand weight, and effects of then on quality have been studied. The effects which were studied on seven different dry bean varieties (Romano, Çalı, Yunus-90, Karacaşehir-90, Şehirali-90, A-l 1 Pinto and Eskişehir-855) that were used in this research have been studied by the help of indirect and direct effects of the thousand weights features containing protein shell rate and corelation as well as the path coefficients analysis. The coloration calculated between the thousand grain weight and oil and protein rate; among the protein, thousand grain weight and the cellulose rate, and the shell and the humidity rate, have been found significant statistically. According to the results in the path analysis, the rate in cellulose with its one thousand grain weight, the rate in humidity, oil and protein in selection studieshave resulted to be taken in to more consideration because of the advanced direct effects.