Dirac denkleminin potansiyel alanda çözümü
Solutions of dirac equation in a coulomb potential
- Tez No: 96257
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dirac equation, Coulomb field, Hypergeometric function, Whittaker function IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİRAC DENKLEMİNİN POTANSİYEL ALANDA ÇÖZÜMÜ Berna GULVEREN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali DEMIRTAŞ 2000, 56 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ Yrd.Doç.Dr.Ayhan ÖZMEN Yrd.Doç.Dr.Nuretdin EREN Bu çalışmada, Dirac denkleminin bilinen şekli tanıtılmış, bazı potansiyel türlerinde çözüm yapmak amacıyla denklem, radyal şekle getirilmiştir. Bununla birlikte Coulomb potansiyelindeki Dirac denkleminin çözümünü, oluşturan her terim iki hipergeometrik fonksiyon yerine tek hipergeometrik fonksiyondan oluştuğunda daha basit şekle indirgendiği gösterilmiştir. Relativistik Dirac denkleminin, üst +m, ve alt -m enerji sürekliliğinde Whittaker fonksiyonu ile çözümü verilmiştir. Bu V V düşünceden hareketle virial teoremi ile belirlenen E=m= - ve E=-m= - enerji değerleri için Dirac denkleminin yeni çözümü yapılmış, kullanılan metot ve sonuçlar tartışılmıştır. Anahtar Kelimden Dirac denklemi, Coulomb alanı, Hipergeometrik fonksiyon, Whittaker fonksiyonu m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis SOLUTIONS OF DIRAC EQUATION IN A POTENTIAL FIELD Berna GÜLVEREN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. AM DEMmTAŞ 2000, 56 Pages Jury: Prof. Dr. Ali DEMmTAŞ Assist.Prof.Dr.Ayhan ÖZMEN Assist.Prof.Dr.Nuretdin EREN In this study, first we present the standart form of Dirac equation and reduce this equation to it's radial form in order to study some families of potentials. It is shown that Dirac equation with a Coulomb potential has a simplified solution where each component contains one term of confluent function instead of two terms. Then solution of the Dirac equation is seeked the by means of Whittaker function for lower and upper energy continuums,-m and +m. Lasty, the equation is solved for the conditions E = m = X «* E = -m = ^ determined by virial theorem. The method 2 2 ' and general results are discussed.