Türk muhasebe kültürünün söylemsel temsili: Atasözleri ve deyimler çerçevesinde muhasebe temel kavramlarının kültürel analizi
Discursive representation of Turkish accounting culture: A cultural analysis of fundamental accounting concepts within the framework of proverbs and idioms
- Tez No: 962564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN KÜÇÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Kültürü, Muhasebe Temel Kavramları, Atasözleri, Deyimler, Accounting Culture, Fundamental Accounting Concepts, Proverbs, Idioms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında; muhasebe temel kavramlarının, Türk kültürünün sözlü anlatım biçimleri olan atasözleri ve deyimler aracılığıyla değerlendirilmesi ve bu kavramların kültürel düzlemdeki yansımalarının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaçtan hareketle, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayımlanan atasözleri ve deyimler sözlüğü esas alınarak yapılan incelemede, muhasebenin 12 temel kavramı ayrı ayrı değerlendirilmiş; her kavramla anlam ilişkisi kurulabilecek sözlü kültür öğeleri belirlenmiş ve bu öğeler kavramsal açıdan analiz edilmiştir. Çalışmada sadece kavramlarla atasözleri arasında yüzeysel bir eşleştirme yapılmamış, aynı zamanda söz konusu atasözlerinin taşıdığı kültürel anlamlar, kültür boyutları çerçevesinde değerlendirilerek muhasebe temel kavramlarının kültürel eğilimlere ne ölçüde örtüştüğü ortaya koyulmuştur. Çalışmada Türk kültüründe yerleşik olan bazı değerlerin ve sözlü kültür unsurlarının muhasebe anlayışını doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu tez çalışmasının, muhasebe uygulamalarının kültürel boyutlarını anlamaya katkı sağlaması ve muhasebe disiplinine kültürel bir bakış açısı kazandırması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the fundamental accounting concepts through proverbs and idioms, which are oral expression forms of Turkish culture, and to reveal the cultural reflections of these concepts. Based on this aim, an analysis was carried out using the dictionary of proverbs and idioms published by the Turkish Language Association (TDK). In this context, each of the twelve fundamental accounting concepts was examined individually; oral cultural elements that could be semantically associated with each concept were identified and analyzed conceptually. The study not only establishes a superficial correlation between accounting concepts and proverbs but also evaluates the cultural meanings conveyed by these proverbs within the framework of cultural dimensions, revealing the extent to which fundamental accounting concepts align with prevailing cultural tendencies. The study concludes that certain values and oral cultural elements rooted in Turkish culture directly or indirectly influence the perception and understanding of accounting. It is expected that this thesis will contribute to the understanding of the cultural dimensions of accounting practices and offer a cultural perspective to the accounting discipline.