Doktor-tıbbi mümessil iletişiminde kullanılan halka ilişkiler ortam ve araçlarının rolü üzerine bir uygulama
An application on the role of public relations settings and tools in doctor–medical representative communication
- Tez No: 962584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞARIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Hastaneler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Hospitals, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetlerinde İletişim, Doktor-Tıbbi Mümessil İletişimi, Halkla İlişkiler Ortam ve Araçları, Halkla İlişkiler, Health Communication in Healthcare Services, Doctor–Medical Representative Communication, Public Relations Settings and Tools, Public Relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
DOKTOR-TIBBİ MÜMESSİL İLETİŞİMİNDE KULLANILAN HALKLA İLİŞKİLER ORTAM VE ARAÇLARININ ROLÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Vural ÇİFCİ Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Doç. Dr. Murat BAŞARIR ÖZET Bu çalışma, doktorlar ile tıbbi mümessiller arasındaki iletişimde halkla ilişkiler ortam ve araçlarının rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın problemi; halkla ilişkiler ortam ve araçlarının doktorların bilgi edinme ve karar verme süreçlerine etkisinin tespit edilmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmada, sağlık hizmetlerinde etkili iletişimin önemi vurgulanarak, tıbbi mümessillerin tanıtım faaliyetlerinde kullandıkları broşürler, dijital materyaller, yüz yüze görüşmeler ve bilimsel toplantılar gibi iletişim araçlarının etkisi araştırılmıştır. Literatürde bu alanla ilgili yapılan çalışmalar, hekimlerin ilaç firmalarından beklentileri, iletişim sürecinde tercih ettikleri ortamlar ve araçlar ile ilaç tanıtım faaliyetlerinin hekimlerin reçeteleme davranışlarına etkisini ortaya koymaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket uygulanmıştır. Örneklemi, Kayseri ilindeki kamu hastanelerinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji branşında görev yapan 32 doktor oluşturmuştur. Elde edilen bulgular; doktorların en çok tercih ettiği iletişim ortamlarının bilimsel toplantılar ve medikal yayınlar olduğunu, ayrıca broşürlerin bilgi edinmede hâlâ önemli bir araç olarak kullanıldığını göstermektedir. Dijital tanıtım materyalleri ve çevrim içi bilgilendirme araçlarının ise giderek daha fazla kabul gördüğü, ancak yüz yüze iletişimin hâlâ önemli bir yer tuttuğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, halkla ilişkiler ortam ve araçlarının doğru planlanması ve hekim beklentilerine uygun şekilde uygulanması, ilaç firmalarının tanıtım faaliyetlerinde başarılarını artırmalarına katkı sağlamaktadır. Bu araştırma, sağlık iletişimi alanında doktor-tıbbi mümessil etkileşimlerini geliştirmeye yönelik öneriler sunmaktadır. Ayrıca çalışmanın bulguları, ilaç firmalarının iletişim stratejilerini güncel ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırmalarına ve uzun vadeli güven ilişkileri kurmalarına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
AN APPLICATION ON THE ROLE OF PUBLIC RELATIONS SETTINGS AND TOOLS IN DOCTOR–MEDICAL REPRESENTATIVE COMMUNICATION Vural CIFCI Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master Thesis, August 2025 Supervisor: Assoc. Dr. Murat BAŞARIR ABSTRACT This study aims to examine the role of public relations environments and tools in the communication between physicians and medical representatives. The research problem is defined as identifying the impact of public relations environments and tools on physicians' information acquisition and decision-making processes. Emphasizing the importance of effective communication in healthcare services, the study investigates the influence of various communication tools—such as brochures, digital materials, face-to-face interactions, and scientific meetings—used by medical representatives in promotional activities. The literature reveals that previous studies in this field have explored physicians' expectations from pharmaceutical companies, their preferred communication environments and tools, and the impact of promotional activities on physicians' prescribing behaviours. A qualitative research design was employed, and data were collected using a structured questionnaire. The sample consisted of 32 physicians working in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology departments of public hospitals in the province of Kayseri, Turkey. The findings indicate that scientific meetings and medical publications are the most preferred communication environments among physicians. Furthermore, brochures continue to serve as an important tool for information acquisition. While digital promotional materials and online information sources are increasingly accepted, face-to-face communication still maintains a significant role. In conclusion, effective planning of public relations environments and tools, aligned with physicians' expectations, contributes to the success of pharmaceutical companies' promotional efforts. This study offers recommendations for enhancing physician–medical representative interactions within the field of health communication. Additionally, the findings provide guidance for pharmaceutical companies to restructure their communication strategies in accordance with evolving needs and to foster long-term trust-based relationships.