Pazarlama ve etik ikileminde mümessillerin doktor tavsiyeleri üzerine araştırma
Medical sales representatives physician recommendations in the context of the marketin-ethics dilemma
- Tez No: 993510
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi satış mümessili, Medical sales representatives
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, mümessillerin doktor tavsiyesi davranışlarını etik ilkeler, pazarlama yaklaşımları ve bireysel çıkar algıları çerçevesinde incelemek; söz konusu davranışların hangi faktörler doğrultusunda şekillendiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada, mümessillerin hasta ihtiyaçları, kişisel çıkarlar ve ilaç firmalarının pazarlama hedefleri arasında nasıl bir denge kurdukları temel problem olarak ele alınmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeğin, ön test aşamasında uzman görüşleriyle içerik geçerliliği sağlanmıştır. Nicel veriler ile yapılandırılmış anket formu Türkiye genelinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı ilaç firmalarında görev yapan, emekli ya da sektörden ayrılmış toplam 400 mümessilden elde edilerek SPSS Statistics 27.0.1 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) ile 26 maddeden oluşan ölçeğin alt boyutlarını belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için; Kaiser Meyer-Olkin ve Bartlett Küresellik Testi uygulanmıştır. Alt boyutların dağılım özelliklerini belirlemek için Shapiro-Wilk testi uygulanmış olup normal dağılım görülmediği için non-parametrik testlerin yapılmasına karar verilmiştir. Değişkenler arası ilişkiler ise; Mann-Whitney U Testi, Spearman Korelasyon Analizi ile incelenmiştir. Araştırmada tespit edilen bulgulara göre; mümessillerin etik ve iletişim odaklı tavsiye eğiliminde oldukları, etik ve deneyim odaklı tavsiye eğilimi ile gönüllü tavsiye eğilimi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, çıkar bağlantılı tavsiye eğilimi ile etik dışı pazarlama eğilimi arasında da pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırmanın bir örneği olmadığı için, ölçeğin oluşturulması ve tespit edilen sonuçlar açısından literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the responses of medical sales representatives to requests for doctor recommendations from their social circles in an ethical and marketing context. The study addresses the fundamental issue of how representatives balance patient needs, personal interests, and pharmaceutical companies' marketing objectives. The scale used in the study was validated for content validity through expert opinions during the pre-test phase. Quantitative data were collected using a structured questionnaire from a total of 400 representatives working for domestic and foreign pharmaceutical companies operating throughout Turkey, including retired or former representatives, and analysed using the SPSS Statistics 27.0.1 programme. Exploratory Factor Analysis (EFA) was used to determine the sub-dimensions of the 26-item scale. To this end, the Kaiser-Meyer-Olkin and Bartlett Sphericity Tests were applied. The Shapiro-Wilk test was applied to determine the distribution characteristics of the sub-dimensions, and since a normal distribution was not observed, it was decided to perform non-parametric tests. The relationships between variables were examined using the Mann-Whitney U Test and Spearman Correlation Analysis. According to the findings identified in the study, medical sales representatives tend to give advice based on ethics and communication; there is a positive relationship between the tendency to give advice based on ethics and experience and the tendency to give voluntary advice; and there is also a positive relationship between the tendency to give advice based on vested interests and the tendency to engage in unethical marketing. As this study is not the only one of its kind, it is thought that the creation of the scale and the findings identified will make a significant contribution to the literature.